👋 Jouw bedrijf ook zichtbaar op bedrijfsspeurders.nl? Profiteer in april van 10% korting

23 januari 2023

Hoe ondersteun je werknemers met mentale gezondheid?

De mentale gezondheid krijgt meer aandacht dan ooit tevoren. Het is belangrijk dat werkgevers zich bekommeren om de geestelijke gezondheid van hun werknemers. Een gelukkige en gezonde werknemer is een productieve werknemer. Bovendien vermindert een op welzijn gerichte bedrijfscultuur het personeelsverloop. 

Werknemers voorlichten over geestelijke gezondheid is niet genoeg: geef ze ook de ondersteuning die ze nodig hebben. In onze blog vertellen we je over 5 manieren waarop je de mentale gezondheid van werknemers kunt ondersteunen.

1. Leer meer over mentale gezondheidsproblemen

Om de mentale gezondheid van medewerkers te ondersteunen, is het belangrijk om een ​​stapje terug te doen. Weet je genoeg over psychische problemen om de eerste tekenen te herkennen? Volg bijvoorbeeld trainingen op het gebied van geestelijke gezondheid om beter te begrijpen wat je kunt doen om jouw werknemers te helpen. Je leert de tekenen van angst, depressie en andere veelvoorkomende problemen herkennen. Ook leer je hoe je op de juiste manier kunt ingrijpen. Zo krijgen medewerkers de hulp die ze nodig hebben. 

Je hoeft geen psycholoog of psychiater te zijn om te leren over geestelijke gezondheid. Dit moet niet alleen door de werkgevers worden gedaan, maar ook door de werknemers zelf. Geestelijke gezondheidsproblemen kunnen iedereen overkomen, en hoe meer emotionele intelligentie een bedrijf heeft, hoe beter het vroege waarschuwingssignalen kan herkennen. Ook zijn je medewerkers eerder geneigd hun mentale gezondheid vrijwillig te delen als ze zien dat het geen stigma is binnen het bedrijf.

2. Begrijp de oorzaken van stress

Stress is een belangrijke factor bij veelvoorkomende psychische problemen zoals angst, burn-out en depressie. Het is belangrijk dat werkgevers erachter komen waarom. Zijn werknemers overwerkt? Voelen ze zich onzeker over zichzelf of over hun baan? Of is er onduidelijkheid over bepaalde rollen binnen het bedrijf? Zich bewust zijn van de belangrijkste oorzaken van werkstress. Op die manier kun je je richten op manieren om stress bij werknemers te verminderen of te voorkomen.

3. Communiceer over mentale gezondheid

Een van de belangrijkste onderdelen van een gesprek over geestelijke gezondheid is open communicatie. Ten eerste is het belangrijk om jouw medewerkers op de hoogte te houden van de vernieuwingen en veranderingen in de organisatie. Stel verwachtingen op basis van prioriteiten en elimineer stress waar mogelijk. 

Normaliseer gesprekken over geestelijke gezondheid op het werk. Doorbreek stigmatisering door jouw werknemers te laten weten dat het oké is om over psychische problemen te praten. Vertel ons hoe je de geestelijke gezondheid ondersteunt. 

Praat regelmatig met jouw personeel en moedig discussies over geestelijke gezondheid aan. Voor werknemers waarvan je denkt dat ze het moeilijk hebben, zijn dit soort discussies cruciaal. Maar zet iemand niet onder druk om over zijn (mentale) gezondheid te praten. Enkele onderwerpen die werknemers privé willen houden en niet met hun werkgever willen bespreken. Richt het gesprek op kansen en creëer een stimulerende werkomgeving.

4. Arbeidsvoorwaarden gericht op mentale gezondheid

Secundaire arbeidsvoorwaarden gelden niet meer alleen voor werktijden, vakantiedagen, pensioenen en andere aspecten van het werk. Tegenwoordig ligt het steeds meer voor de hand om werkomstandigheden te creëren om de mentale gezondheid van werknemers te verbeteren. Overweeg een gezonde balans tussen werk en privéleven door gratis spirituele begeleiding of toegang tot meditatie- of mindfulness-apps aan te bieden. 

Met behulp van werkflexibiliteit wordt ook een goede balans tussen werk en privé ontwikkeld. Kunnen jouw medewerkers flexibel werken? Of bied je ze een hybride baan aan? Het bevorderen van flexibiliteit geeft jouw werknemers meer ruimte om zelfstandig te overleven wanneer dat nodig is.

5. Externe deskundigen inschakelen

Het normaliseren van discussies over geestelijke gezondheid binnen het bedrijf is erg nuttig, maar het is misschien niet voor iedereen de oplossing. Niet alle werknemers voelen zich op hun gemak bij het bespreken van psychische problemen met hun werkgever. Door hen de mogelijkheid te bieden professionele hulp te krijgen, ontstaat de mogelijkheid om hulp van buitenaf in te schakelen. Arbeidspsychologen zijn gespecialiseerd in het voorkomen van verzuim in de GGZ zonder lange wachtlijsten. 

Lees ook:

Hoe draag je bij aan de ontwikkeling van je medewerkers?

Meer nieuws