👋 Jouw bedrijf ook zichtbaar op bedrijfsspeurders.nl? Profiteer in september van 10% korting

4 oktober 2022

Hoe draag je bij aan de ontwikkeling van je medewerkers?

Medewerkers hebben behoefte aan (persoonlijke) ontwikkeling op hun werkplek. Dit maakt het werk niet alleen leuk en uitdagend, maar zorgt ook voor de groei en efficiĂ«ntie van jouw organisatie. Want hoe meer vaardigheden je kunt gebruiken, hoe meer taken je op je neemt en hoe langer medewerkers blijven. 

Uit onderzoek blijkt echter dat deelname aan de ontwikkeling van medewerkers kan helpen. Slechts 12% van de Nederlandse werknemers vindt dat hun werkgever het maximale uit hen haalt. Reden genoeg om jouw HR-ontwikkeling aan te pakken: wat is talentmanagement en hoe kunt je er jouw voordeel mee doen? 

Jongeren over talent ontwikkeling 

Wij helpen de medewerkers onder andere om zich te ontwikkelen. Maar heeft de jongste generatie in het tijdperk van YouTube-tutorials, webinars en podcasts echt “management” nodig? Ja. 

Jongeren geven keer op keer aan dat ze groei, uitdagingen en ontwikkeling belangrijk vinden in hun werk. Ze zijn geĂŻnteresseerd in het ontwikkelen van talent binnen een organisatie. Vaak al tijdens de sollicitatieprocedures en zeker daarna. 

Voor jongeren is de kans op een hogere functie en het vermogen om snel te groeien belangrijk bij het kiezen van een nieuwe baan. Daarnaast hecht 26% van de jongeren waarde aan passende ontwikkelingsmogelijkheden als werknemer bijvoorbeeld door middel van trainingen en cursussen. Als ze werken, hebben persoonlijke verantwoordelijkheid en het leren van nieuwe dingen veel te maken met hun werkgeluk. Kortom: de ontwikkeling van medewerkers gaat ook (of misschien vooral) jongeren aan. 

Medewerkers helpen ontwikkeling in vier stappen 

1. Actieve rol van werkgevers en managers 

De meeste jongeren willen aan hun ontwikkelingswerk beginnen. Maar vaak weten ze niet wat er mogelijk is of hoe ze er toegang toe kunnen krijgen. Daarom is het managen van talentontwikkeling zo belangrijk. Wilt je jouw medewerkers begeleiden en stimuleren om zich te ontwikkelen? Vraag jouw managers naar het vermogen van hun team om te leren en zich te ontwikkelen. Regelmatig ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden bespreken met teamleden.

2. Talent in kaart brengen voor ontwikkeling

Als je talent wilt gaan ontwikkelen in jouw organisatie, moeten jouw medewerkers eerst weten wat hun kenmerken zijn. Vraag hen daarom om door te gaan met professionele training en persoonlijk leiderschapsontwikkeling. Persoonlijkheids- en bekwaamheidstesten of talentenonderzoeken werken ook goed. Natuurlijk kun je ook vragen naar de vaardigheden van medewerkers zodra je begint met ontwikkelen. Maar niet alle jongeren kunnen het direct beantwoorden. In dit geval kun je beter beginnen met 360-graden feedback, waarbij medewerkers informatie zoeken bij vrienden, familie en collega’s. 

3. Pas op voor overtraining bij ontwikkeling

Training van personeel moet altijd worden aangepast aan werk- en levenservaring. Je kunt gewoon niet alles uit boeken en modules halen. Door lessen toe te passen, fouten te maken en ervan te leren, zetten medewerkers stappen in hun eigen ontwikkeling. In de praktijk is talentmanagement dus gewoon iets om te doen. Hoe kun je theorie en praktijk goed combineren? Koppel medewerkers aan een ‘buddy’, zoals een manager of ervaren collega. Vraag hen dan, in plaats van bijvoorbeeld een rollenspel, een klant te bellen. Zonder iemand om te helpen, feedback te geven en vragen te beantwoorden, is de leercurve vaak het steilst en het opleiden van medewerkers het snelst. 

4. Iedereen ontwikkelt anders 

Alle medewerkers ontwikkelen zich anders. Geef er dus als organisatie antwoord op. Sommigen gaan liever naar evenementen, vergaderingen en netwerken onder het genot van een borrel en leren er veel van. Een ander duikt liever in de theorie. Het heeft te maken met hoe mensen leren. Als je de ontwikkeling van medewerkers optimaal wilt bevorderen, moet je ze de meest geschikte tools aanreiken. 

Je hoeft  niet meteen in de psychologie achter leerstijlen te duiken. Vraag je medewerkers  of ze liever online leren (via e-learning of webinar), klassikaal of on the job. Mensen weten intuïtief wat bij hen past. Je kunt ook altijd hulp vragen aan opleidingsbureaus en jouw medewerkers daar apart inschrijven voor bepaalde opleidingen.

Lees ook:

Meer nieuws