👋 Jouw bedrijf ook zichtbaar op bedrijfsspeurders.nl? Profiteer in november van 10% korting

26 juni 2022

Vijf tips om (werk)stress te voorkomen

Heb je vaak last van stress? Je kunt vandaag al met één van deze tips beginnen. Waar je ook werkt, het is belangrijk om voor je zelf te kiezen. Dus voor jouw levensgeluk en je werkplezier. Stress is niet verkeerd, zeker niet, want het maakt je alerter. Maar van langdurige intensieve stress kun je ziek worden, zowel lichamelijk als geestelijk. De verantwoordelijkheid ligt helemaal bij jezelf om hier iets aan te veranderen. Dat kan een ander niet voor je doen. Lees hier de vijf tips!

Richt je op wat je wel kunt beïnvloeden

Er gebeurt zo veel op een dag, thuis en op het werk, en hier hebben wij zelf geen invloed op. Probeer je te richt op datgene waarop je wél invloed hebt in plaats van hier gestrest van te raken. De manier waarop je omgaat met gebeurtenissen kan je al een heel eind helpen.

Zorg voor ontspanning, geen tijd voor stress

Je mentale en lichamelijke accu moet ook opgeladen worden, dus zorg voor wat ontspanning. Plan vrije tijd en leuke dingen in je agenda. Je hoeft namelijk niet 24/7 met je werk bezig te zijn. Het is dus belangrijk dat je je werk los kunt laten als je thuis bent. Probeer ’s avonds je telefoon van je werk uit te zetten.

Beweging

Lichamelijke beweging helpt je om stress te verminderen. Concentreer tijdens het bewegen zoveel mogelijk op de activiteit die je aan het doen bent. Wat zie je? Wat voel je? Wat hoor je? Zo voorkom je dat je werk door je hoofd spookt en zo maak je je hoofd echt leeg.

Leg positive gebeurtenissen vast 

Probeer elke dag drie dingen op te schrijven die die dag goed zijn gegaan. Waardoor vonden deze positieve gebeurtenissen plaats? Hoe kun je ervoor zorgen dat deze gebeurtenissen vaker voorkomen? En heb je hier zelf invloed op gehad en zo ja, hoe?

Bewaak je grenzen

Probeer je zelf altijd op nummer 1 te zetten. Durf dus ook af en toe ‘nee’ te zeggen als je eigenlijk geen tijd hebt. Of bied een alternatief aan, zoals deze op een ander moment op te pakken of door de taak te verdelen. 

Meer nieuws