👋 Jouw bedrijf ook zichtbaar op bedrijfsspeurders.nl? Profiteer in juni van 10% korting

11 april 2023

Corona steunpakket terugbetalen

Het is bijna alweer drie jaar geleden dat vanwege de corona het welbekende steunpakket voor bedrijven werd aangekondigd. Het Nederlandse kabinet heeft miljarden euro’s overgemaakt naar diverse ondernemers om hen boven water te houden. Het UWV is nog altijd druk bezig met de afhandeling ervan.

Het steunpakket voor corona bestond grotendeels uit loonsteun voor werknemers, waarmee ontslagen werden voorkomen. Na nader inzien blijkt dat maar liefst zo’n 70 procent van de bedrijven te veel loonsteun heeft ontvangen. In totaal is er in deze moeilijke periode 3,9 miljard euro te veel overgemaakt.

De grootste vraag na deze drie jaar is natuurlijk of deze te veel gegeven loonsteun is terugbetaald. De NOS heeft aan 50 bedrijven gevraagd hoe zij dit hebben geregeld. Het overgrote deel heeft terugbetaald, maar een klein deel helaas nog niet. Daarnaast willen een aantal bedrijven de vraag niet beantwoorden.

Te veel loonsteun vanwege corona

Het is begrijpelijk dat bedrijven in het eerste halfjaar van de coronapandemie veel loonsteun hebben aangevraagd, aangezien er destijds nog veel onzekerheid was over de impact van de pandemie op de omzet van bedrijven. Veel ondernemers schatten hun omzet voor dat jaar somber in. Echter, bij veel bedrijven bleek deze somberheid ongegrond. Ongeveer 65 procent van de bedrijven heeft het te veel ontvangen geld in één keer terugbetaald aan het UWV.

Een woordvoerder van VanderLande, een bagagefabrikant, geeft aan dat de impact van COVID-19 uiteindelijk veel minder was dan verwacht. Bovendien was er sprake van een positief effect door de opkomst van e-commerce-gerelateerde business. Zodra zij zich hiervan bewust werden, hebben ze een aanvraag ingediend om de NOW terug te betalen. In maart 2021 was alles reeds terugbetaald.

Geld later terugstorten

Niet alle bedrijven hebben in één keer het te veel ontvangen geld overgemaakt. Een derde van de bedrijven heeft het bedrag niet direct overgemaakt. Veel van deze bedrijven die achteraf betalen zijn bedrijven waar het juist goed mee ging tijdens de pandemie.

Autobedrijf Broekhuis Dealer is een voorbeeld van een bedrijf dat in eerste instantie 3,3 miljoen euro aan loonsteun heeft aangevraagd omdat zij niet verwachtten dat het in de tweede helft van 2020 zo goed zou gaan. Ook in de periode daarna heeft het bedrijf goede resultaten geboekt: de winst bijna verdubbelde tussen 2019 en 2021, mede dankzij enkele overnames. Desondanks heeft Broekhuis Dealer ervoor gekozen om een betalingsregeling te treffen voor het te veel ontvangen bedrag, “omdat het om een groot bedrag gaat”.

Detacheerder Voort maakt ook gebruik van een betalingsregeling voor 2,4 miljoen euro aan te veel ontvangen loonsteun uit de NOW2. “Dit is in overeenstemming met de voorwaarden die door de overheid zijn gesteld,” laat het bedrijf weten. Het is onduidelijk hoe goed de Nederlandse dochteronderneming van moederbedrijf TEG het heeft gedaan in de coronajaren, terwijl het moederbedrijf winst heeft geboekt.

De regels volgen

In totaal moet er nog meer dan 1 miljard euro terug worden gestort naar het UWV. Deze betalingsregeling is vooral bedoeld om te voorkomen dat bedrijven in de problemen raken om het bedrag terug te betalen. Maar ook al maakt je bedrijf winst, een betalingsregeling werkt altijd eerlijk en is geheel volgens de regels.

Lees ook:

Meer nieuws