👋 Jouw bedrijf ook zichtbaar op bedrijfsspeurders.nl? Profiteer in juni van 10% korting

27 februari 2023

Welke regels gelden er in je proeftijd?

Je hebt gesolliciteerd voor een nieuwe baan en je hebt te horen gekregen dat je bent aangenomen. De meeste werkgevers starten een nieuwe werkrelatie met hun werknemer doormiddel van een proeftijd. Deze test-periode aan het begin van je dienstverband, is er om elkaar te leren kennen en om te kijken of jij de perfecte match bent voor het bedrijf. 

Maar wat is precies een proeftijd en welke regels zitten hier aan verbonden? In deze blog geven we het antwoord op alle vragen die je kunt hebben voor of tijdens je proeftijd. 

Wat is een proeftijd?

Een proeftijd is een test-periode waarin jij en je nieuwe werkplek elkaar kunnen leren kennen. Jij kan erachter komen in deze test-periode of de baan bij jou past en je werkgever kan erachter komen of jij de perfecte match bent voor het bedrijf. 

Tijdens deze proeftijd kunnen zowel je werkgever en jij zelf de arbeidsovereenkomst per direct opzeggen. Er is namelijk geen opzegtermijn tijdens een proefperiode. 

Je proeftijd is de enige periode waarin je werkgever je zonder geldige reden kan ontslaan. Als je werkgever je na je proefperiode wilt ontslaan, dan heeft hij wel een goede reden nodig. 

De proeftijd die je afspreekt met je werkgever moet je altijd schriftelijk afspreken. Leg dit eventueel vast in je arbeidsovereenkomst. 

Is de periode verplicht?

Een proeftijd is niet verplicht. Het kan dus ook zo zijn dat je een arbeidsovereenkomst tekent bij je nieuwe werkgever zonder een proefperiode.

Hoelang duurt een proeftijd?

De duur van een proeftijd is afhankelijk van wat soort contract je hebt. Voor een tijdelijke arbeidsovereenkomst van 6 maanden of korter, is er geen proeftijd. Voor een tijdelijke arbeidsovereenkomst van meer dan 6 maanden, maar korter dan 2 jaar, is er een proeftijd van maximaal 1 maand. Voor een tijdelijke arbeidsovereenkomst zonder einddatum, is er een proeftijd van maximaal 1 maand. Voor een tijdelijke arbeidsovereenkomst van 2 jaar of langer, is er een proeftijd van maximaal 2 maanden en voor een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, is er ook een proeftijd van maximaal 2 maanden. 

Soms gelden er andere regels voor een proeftijd met een tijdelijk contract. Als dat zo is, dan staat dat in de CAO beschreven die hoort bij de branche van het bedrijf. Staat er in de CAO niets beschreven over de proeftijd, dan geldt de maximale proeftijd van een maand.

Een werkgever mag altijd indien nodig een kortere of langere proeftijd met jou bespreken.

Ziek tijdens proeftijd

Als je ziek wordt tijdens je proeftijd, dan blijven de regels van de proeftijd hetzelfde. Je kunt dus geen langere proefperiode krijgen als je ziek bent. Daarnaast kan je werkgever jou ontslaan als je ziek bent, omdat je je in je proeftijd bevindt. 

Als je ziek bent en ontslagen tijdens je proefperiode van je werkzaamheden, dan heb je mogelijk recht op een ziektewetuitkering. 

Lees ook:

Meer nieuws