đź‘‹ Jouw bedrijf ook zichtbaar op bedrijfsspeurders.nl? Profiteer in april van 10% korting

15 februari 2023

Wanneer kun je het beste een vrije dag hebben?

Parttime werken of zelfs minder wordt steeds normaler in Nederland. Maar liefst 48% van de werkenden in Nederland werken in deeltijd. Eerst werkten er meer vrouwen parttime om voor de kinderen te zorgen, maar er gaan ook steeds meer mannen parttime werken. Bij een parttime baan werk je geen 5 dagen in de week. Dat houd dus in dat je Ă©Ă©n of meerdere dagen in de week een vrije dag hebt. Maar welke dag is de beste dag om vrij te zijn? Wij leggen het je uit.

De ideale vrije dag

Het voordeel van vier dagen in de week werken is dat je voldoende vrije tijd voor jezelf hebt. Je werkt vier dagen en de overige dag kun je gaan besteden aan leuke activiteiten of bijvoorbeeld het huishouden. Daarnaast heb je met vier dagen werken nog wel een vast inkomen. 

Maandag

Veel mensen hebben op maandag hun doordeweekse vrije dag gepland. Dit zien we vaker, omdat weinig mensen op maandag met veel plezier naar het werk gaan. Door op maandag vrij te zijn, heb je een extra dag weekend, waardoor je meer tijd hebt om iets anders te gaan ondernemen, zoals een weekendje weg waarbij je op maandag terug komt. Veel bedrijven hebben hun wekelijkse bespreking op de maandag, dus als je dinsdags moet beginnen met werken, heb je de weekstart misgelopen en moet je bij andere collega’s gaan vragen wat de stand van zaken is.Ook vallen Tweede Paasdag en Tweede Pinksterdag vaak op een maandag, waardoor je die gratis vrije dag misloopt. 

Dinsdag 

Je bent maandag weer begonnen met werken en dan ben je dinsdags alweer vrij. Dan moet je een dag na je vrije dag, woensdag weer inkomen om te gaan werken. Ook moet het grootste deel van je werkweek nog beginnen. Wel vallen er nooit gratis vrije feestdagen op de dinsdag. Op veel bedrijven zijn de meeste medewerkers aanwezig op diensdag, waardoor de meeste werkzaamheden voor elkaar worden gekregen. Dinsdag is niet een hele handige dag om vrij te zijn. 

Woensdag 

De meeste mensen houden van de woensdag, omdat deze dag de week door midden breekt. Ook wel breek de week op woensdag. Een groot voordeel van de woensdag vrij zijn is dat je nooit langer dan twee dagen achter elkaar hoeft te werken. 

Donderdag

De week is bijna voorbij en dan ben je vrij op een donderdag. Wie op een donderdag vrij is, is snel in een weekend-stemming, en vervolgens moet je nog een dag werken. Daarom is het niet heel handig om op donderdag vrij te zijn. Doordat je dan al een beetje in je weekend stemming bent, wordt de vrijdag voor sommigen een zware dag.

Vrijdag 

Samen met de woensdag is de vrijdag de populairste dag om vrij te zijn. Je weekend begint een dag eerder, waardoor je een extra lang weekend hebt. Veel bedrijven hebben een vrijdagmiddagborrel, waardoor je veel socialisatie bij je werk mist. Dit kan ervoor zorgen dat je minder goed contact hebt met je collega’s. Tijdens de vrijdagmiddagborrel word alles wat meer casual. De hele week ben je druk bezig geweest om de projecten af te ronden, dan heb je tijdens de vrijdagmiddagborrel een uitlaatklep. Je bespreek met je collega’s wat je gaat doen in het weekend, hebt het over elkaars gezinnen of je praat over koetjes en kalfjes.

Gratis een vrije dag

De meeste gratis vrije dagen vallen in 2023 op een maandag en een vrijdag. Dit zijn dus de gratis vrije dagen die bijna elke werkgever geeft aan zijn of haar werknemers. 

Conclusie 

Feestdagen vallen dit jaar het meest op de maandag en vrijdag. Een maandag of een vrijdag is dus geen goede standaard vrije dag. Daarnaast valt de woensdag midden in de week en valt erop deze dag nooit een gratis vrije dag. Probeer je vrije dag aan te passen op je privéleven als dit mogelijk is.

Lees ook:

Meer nieuws