👋 Jouw bedrijf ook zichtbaar op bedrijfsspeurders.nl? Profiteer in februari van 10% korting

16 november 2022

5 praktische tips om je medewerkers te motiveren

Motiveer medewerkers. Hoe doe je dat? Iedereen heeft andere voorkeuren en drijfveren. Dus hoe kunnen we als bedrijf individuele medewerkers motiveren voor één doel? Je leest hieronder 5 gouden tips die het motiveren van medewerkers een stuk makkelijker maken.

Tip 1: Leer je personeel écht kennen

Hoe motiveer je iemand, vooral werknemers of het hele team? Laten we beginnen met de belangrijkste tip. Medewerkers motiveren en stimuleren, betekent een werkplek creëren waar ze echt willen zijn. Een werknemer die gepassioneerd is over wat hij  doet, zal harder werken dan iemand die taken voltooit omdat “het maar een baan is”. 

Hoe creëer je zo’n positie? Om dit te kunnen doen, moet u uw medewerkers goed  kennen. Wat drijft hen, waar staan ​​ze voor, waar geloven ze in en waar krijgen ze energie van? Heb je hier een beter beeld van? Dan kun je de intrinsieke motivatie  van deze medewerkers stimuleren. Het is mogelijk dat u niet voor iedereen een bepaalde functie kunt implementeren. Maar wat je wel kunt doen, is nadenken over wat medewerkers willen bij het toewijzen van taken en verantwoordelijkheden. Het is veel gemakkelijker om werknemers te motiveren  als ze werk doen dat ze persoonlijk leuk vinden. 

Tip 2: Geef jouw medewerkers vertrouwen

Zelfstandig werk en een grote persoonlijke verantwoordelijkheid verhogen de motivatie van werknemers. Voor veel mensen is er niets vervelender dan een baas die overal bovenop zit, altijd over zijn schouder meekijkt en achterdochtig is over zelfs de kleinste dingen. Moet je  alle teugels loslaten? Absoluut niet. Als u uw medewerkers regelmatig evalueert en daarbij betrekt, komen de resultaten niet in het gedrang. Zeker als de motivatie van  medewerkers hoog is. 

Tip 3: Stel haalbare doelen

Het motiveren van medewerkers of een team heeft een emotionele kant, maar is ook heel praktisch. Onwerkelijk schema? Het is een moordenaar. Niets demotiveert werknemers meer dan onafgemaakt werk. Stel dus kleinere doelen bovenop uw algemene doelen. Medewerkers motiveren betekent succes vieren. Hoe kleinere doelen worden behaald, hoe vaker je als team het glas kunt heffen. En het hoeft natuurlijk niet elke keer champagne te zijn, maar de beknoptheid van elke mijlpaal betekent dat uw medewerkers gemotiveerder zullen zijn.

Tip 4: Geef complimenten

Bedankt vergroot dankbaarheid dan (kritische) feedback. Dus een leuke opmerking op het juiste moment kan  wonderen doen. Zo motiveert u uw medewerkers door regelmatig uw waardering  te tonen. Wees specifiek over waarom en laat zien dat u betrokken bent en weet wat uw medewerker doet. Een compliment zonder context lijkt niet zo oprecht. Meer weten over het verband tussen  complimenten en zakelijk succes? Leer op deze blog hoe je waardering kunt tonen.

Tip 5: Garandeer doorgroeimogelijkheden

De motivatie van werknemers is niet oneindig. De meeste werknemers raken gek als ze zich gevangen voelen in het bedrijf. Hoe  deze medewerkers blijvend motiveren? Doorgroeimogelijkheden zijn belangrijk. De mogelijkheid om zich te ontwikkelen geeft medewerkers energie en verbetert de prestaties. Ga dus het gesprek aan en vraag je medewerkers hoe zij hun toekomst in het bedrijf zien. 

Waar willen ze heen? Wat zijn hun verlangens? Bedenk dan hoe je hen hier het beste bij kunt helpen. Maak het zo specifiek mogelijk en doe geen loze beloftes. Kan iemand bijvoorbeeld nieuwe taken op zich nemen die iemand helpen groeien? Kleine dingen betekenen vaak veel. En vergeet niet: medewerkers motiveren kost tijd en energie. Maar geloof ons: het is het waard.

Lees ook:

Vijf tips om (werk)stress te voorkomen

Meer nieuws