👋 Jouw bedrijf ook zichtbaar op bedrijfsspeurders.nl? Profiteer in december van 10% korting

16 mei 2022

Hoe schrijf ik een vacaturetekst?

Je hebt nieuw personeel nodig, dus is het tijd om een vacature op te stellen. Maar hoe schrijf je een goede vacaturetekst, zonder dat iemand er overheen scrolt? Voor een werkzoekende is een vacature net zo belangrijk als dat een sollicitatiebrief voor de werkgever is. Maar hoe schrijf je nu zo’n vacature, hoe pak je dit aan? Wij geven je een aantal tips waar mee jij de kandidaten enthousiast maakt. 

Als eerste, hoe en waar begin je met het schrijven van een vacature en hoe ga je hem opstellen? Het schrijven gaat een stuk makkelijker als je weet wat je zoekt en voor wie je het schrijft. 

Tip 1: wees eerlijk en duidelijk

Je hebt vast de termen ‘marktconform salaris’ en ‘goede secundaire arbeidsvoorwaarden’ wel eens gelezen, maar eigenlijk zeggen ze helemaal niks. Zorg daarom dat je altijd duidelijk en eerlijk bent. Het is dan niet de bedoeling dat je de hele CAO in je vacature zet, maar hoe meer duidelijkheid je biedt, hoe groter de kans is dat de kandidaat solliciteert.

Tip 2: Vermijd vage termen

Dit is één van de grootste obstakels tijdens het lezen van een vacaturetekst, vage termen. Wat jij als werkgever logisch vindt of als jij weet wat het is, is voor de kandidaat soms wartaal. Vermijd daarom onnodig vakjargon en probeer jezelf in de kandidaat te verplaatsen: hoe zal ik dit willen lezen als ik niet bij het bedrijf werk? 

Tip 3: Wees transparant over het sollicitatieproces

Er zijn veel manieren om een sollicitatieproces in te vullen. Een online sollicitatiegesprek of een cognitieve capaciteiten-test, het zijn allemaal methode’s om het sollicitatieproces in te vullen. Wees in je vacaturetekst daarom transparant naar de kandidaat toe over het proces, zodat de kandidaat ook weet waar hij of zij aan toe is. Hoeveel gesprekken gaan er zijn? En moet er een motivatiebrief geschreven worden? 

Tip 4: Wat houdt de baan precies in?

Als kandidaat wil je natuurlijk weten welke functie hem of haar te wachten staat binnen het bedrijf. Dit schrijf je op in de functieomschrijving van de vacature. Dit doe je voordat je überhaupt aan de slag gaat met het schrijven van een vacaturetekst. Wat gaat jou nieuwe aanwinst doen en welke vereisten horen hierbij? Schrijf hiervoor een leuk verhaal, houd het kort en geef een duidelijke beschrijving van de taken.

Tip 5: Verkoop jou bedrijf

Geef een tipje van de sluier van je bedrijfscultuur. Zo laat je de kandidaat kennismaken met je bedrijf. Denk aan de avontuurlijke teamuitjes of de vrijmibo’s. Vertel waar de kandidaat terecht komt, waar het bedrijf voor staat en wat de medewerkers leuk vinden aan het bedrijf. Zie dit als een moment om je secundaire arbeidsvoorwaarden te benoemen, zonder een hele opsomming te geven. 

Met deze tips schrijf jij soepeler een vacaturetekst en voor je het weet heb je de eerste ontmoeting met je toekomstige medewerker. Neem de tijd om een goede vacaturetekst te schrijven, want goed personeel is immers goud waard. En vergeet niet: kwaliteit over kwantiteit.

Meer nieuws