đź‘‹ Jouw bedrijf ook zichtbaar op bedrijfsspeurders.nl? Profiteer in juli van 10% korting

10 november 2023

Een burn-out wat is dat?

Je hebt het vast wel eens voorbij horen komen bij een bedrijf, want een werknemer daar heeft een burn-out. Een burn-out is een ernstige vorm van stres gerelateerde uitputting die vaak voorkomt op de werkplek. Het treedt op wanneer iemand langdurig wordt blootgesteld aan overmatige stress en druk, zonder voldoende tijd of middelen om te herstellen. Een burn-out gaat vaak gepaard met fysieke, emotionele en mentale uitputting.

Veel voorkomende symptomen

Een burn-out kan gepaard gaan met verschillende symptomen. Het is dan ook bij iedereen verschillend, maar dit zijn de meest herkenbare symptomen van een burn-out:

Uitputting

Uitputting, zoals ervaren in het kader van een burn-out, is gekarakteriseerd door een diepgaand gevoel van buitensporige vermoeidheid en uitputting, zowel fysiek als op mentaal niveau. Dit gevoel neemt niet af ondanks rust en ontspanning.

Cynisme en distantie

Cynisme en distantie, beide symptomen die in verband worden gebracht met een burn-out, worden gekenmerkt door het aannemen van een pessimistische houding en het ervaren van gevoelens van emotionele distantie ten opzichte van taken op het werk, collega’s en andere verplichtingen.

Verminderde prestaties

Verminderde prestaties, zoals in waargenomen in het kader van een burn-out, manifesteren zich door een duidelijke afname in zowel de kwaliteit van het geleverde werk als de algemene productiviteit van het individu.

Slaapproblemen

Bij een burn-out kun je moeilijkheden ervaren bij het initiëren van de slaap, het behouden van een ononderbroken slaap gedurende de dacht of het vroegtijdig ontwaken uit de slaap.

Emotionele instabiliteit

Emotionele instabiliteit, een kenmerk van een burn-out, manifesteert zich vaak door variabele stemmingen, verhoogde prikkelbaarheid, gevoelens van angst en in sommige gevallen zelfs symptomen van depressie.

Fysieke symptomen

Lichamelijke symptomen die gepaard kunnen gaan met een burn-out omvatten onder andere hoofdpijn, spierpijn, ongemak in de maagstreek en diverse andere fysieke klachten.

Kan iedereen het krijgen?

Hoewel een burn-out theoretisch gezien iedereen kan treffen, zijn bepaalde factoren van invloed op het risico dat iemand een burn-out ontwikkelt. Individuele verschillen, werk gerelateerde omstandigheden en persoonlijke punten spelen allemaal een rol. Hieronder kort enkele factoren die het risico op een burn-out kunnen vergroten:

Hoge werkbelasting,

Overmatige druk, een te zware werklast, strakke deadlines en een gebrek aan controle over het werk kunnen bijdragen aan een burn-out.

Persoonlijke kenmerken,

Individuele eigenschappen zoals perfectionisme, neiging tot overwerken en een laag gevoel van eigenwaarde kunnen het risico op een burn-out vergroten.

Werk-privébalans,

Een disbalans tussen werk en het privéleven, met bijvoorbeeld weinig tijd voor ontspanning en herstel, draagt bij aan het risico op een burn-out.

Zoek hulp

Het is belangrijk op te merken dat preventieve maatregelen en het tijdig herkennen van de symptomen van overmatige stress kunnen helpen om een burn-out te voorkomen of de impact ervan te verminderen. Het is raadzaam om professionele hulp te zoeken als iemand zich overweldigd voelt en symptomen van een burn-out ervaart.

Meer nieuws