👋 Jouw bedrijf ook zichtbaar op bedrijfsspeurders.nl? Profiteer in juli van 10% korting

20 juni 2023

Oordelen over jongeren op de werkvloer

De jongste generatie (Gen Z) op de werkvloer wordt vaak geassocieerd met vooroordelen. Men beweert dat de jongeren op de werkvloer tegenwoordig lui zijn, veeleisend en geen interesse hebben in kantoorbanen. Bovendien wordt gezegd dat ze voortdurend van baan wisselen. Maar zijn deze vooroordelen eigenlijk wel waar en zo ja, in welke mate? Sommige van deze vooroordelen zijn inderdaad van toepassing op een deel van de jongeren. Er is een groep die de voorkeur geeft aan parttime werk. Dit heeft echter niets te maken met luiheid. Integendeel, ze willen graag vrijwilligerswerk doen, hun eigen bedrijf naast hun reguliere baan runnen of bewust streven naar een specifieke balans tussen werk en privé.

Stel jongeren altijd vragen

De jongeren op de werkvloer zijn niet lui, maar ze verschillen wel van de generaties boven hen. Dit maakt hen niet beter of slechter dan anderen. Sommigen passen gewoon beter bij een voltijdbaan dan anderen. Als je een sollicitant hebt die minder dan 40 uur wil werken, vraag dan uit interesse waarom ze de voorkeur geven aan parttime werk. Op die manier leer je de kandidaat beter kennen, en wie weet ontdek je dat ze in hun vrije tijd iets doen waar jij je voordeel mee kunt doen.

Een ander vooroordeel is dat jongeren op de werkvloer tegenwoordig alleen maar om geld geven. Als we het heel zwart-wit bekijken, hechten jongeren inderdaad meer waarde aan geld dan oudere generaties. Dit heeft te maken met de levensfase waarin ze zich bevinden. Geld geeft hen de vrijheid om te doen en te kopen wat ze willen. Bovendien hebben ze gezien dat hun ouders of andere dierbaren getroffen zijn door de kredietcrisis en/of coronacrisis, waardoor ze op zoek zijn naar zekerheid en veiligheid.

Jongeren zijn Jobhoppers

Gen Z verandert veel vaker van baan dan vooral de babyboomers, en dat is een groot verschil tussen hen. Veel jongeren hebben geen behoefte aan langdurige stabiliteit. Ze willen juist ervaring opdoen, nieuwe dingen leren en zichzelf en de wereld ontdekken.

Bijna iedereen op die leeftijd zocht naar het leven, de baan en de omgeving die bij hen past. Voor Gen Z en Millennials gebeurt dit echter op een andere manier. Of het nu te maken heeft met de tijdsgeest of dat het een luxepositie is, zij denken over het algemeen eerder na over wat ze willen. Ze nemen de tijd om te begrijpen hoe een bedrijf functioneert en of ze het daarmee eens zijn. Ze werken niet jarenlang puur om zekerheid op te bouwen, maar streven naar verandering.

Wat de reden ook is dat de laatste twee werkende generaties zo anders zijn dan hun voorgangers, het is iets waarmee je niet omheen kunt. Mijn enige advies is om het bespreekbaar te maken. Zowel werkgevers als werknemers hebben er veel baat bij als ze open en eerlijk met elkaar communiceren.

Anders dan anders

Klanten laten vaak weten dat ze iemand met werkervaring willen, en dat is begrijpelijk. Ze hebben iemand nodig op wie ze kunnen vertrouwen en bouwen. Het is echter ook belangrijk om naar de andere kant te kijken. Jongeren brengen creativiteit, een frisse blik en eindeloze energie met zich mee, wat hen waardevolle toevoegingen aan je team maakt.

Zorg voor goede begeleiding en wees transparant. Feedback is essentieel voor jongeren. Aangezien ze net beginnen, hebben ze bevestiging nodig. Als ze die krijgen, zullen ze gedijen. Vergeet niet om hun mening te vragen. Ze willen graag gehoord worden, net als ieder ander individu. Wat volgens hen moet er anders en waarom? Moet thuiswerken de norm blijven? Zijn flexibele(re) werktijden nodig? Moet het aantal vergaderingen verminderd worden? Ze hebben een uitgesproken mening, dus maak er gebruik van in je voordeel.

Overigens werkt feedback ontvangen ook andersom. Ik bezoek regelmatig verschillende vestigingen van ons bedrijf door het hele land, en ik vraag zo vaak mogelijk wat we als bedrijf kunnen verbeteren, maar ook wat ik persoonlijk beter kan doen.

Lees ook:

– 6 originele manieren om personeel te werven

Meer nieuws