👋 Jouw bedrijf ook zichtbaar op bedrijfsspeurders.nl? Profiteer in april van 10% korting

6 juni 2023

Op de fiets naar je werk

Nederland staat bekend als een fietsland. We leren al op jonge leeftijd fietsen en blijven dat doen tot op latere leeftijd. Weer of geen weer, Nederlanders pakken de fiets. Maar liefst 60% van de werknemers gaat met de auto naar het werk. Dat zijn veel mensen die in hun eigen stad of dorp werken. Kies jij voor de auto, het openbaar vervoer of toch de fiets? In deze blog vertellen wij je alle voordelen van fietsen naar het werk.

Verbetering van je mentale en fysieke gezondheid

’s Ochtends naar je werk fietsen en ’s middags weer naar huis gaan heeft talloze gezondheidsvoordelen. Fietsen is zowel goed voor je mentale als fysieke gezondheid. Door te bewegen krijg je een betere doorbloeding en wordt de vetverbranding in je lichaam gestimuleerd. Een fietstocht naar het werk werkt ontspannend en vermindert stress doordat je je hoofd leeg kunt maken. Bovendien zorgen chemische processen in je hersenen ervoor dat je je gelukkiger en gemotiveerder voelt. Deze processen worden ook wel serotonine en dopamine genoemd. Daarnaast zorgt het vrijkomen van endorfine ervoor dat je je minder gestrest voelt. Fietsen naar het werk is dus een geweldige manier om stress te verminderen en je algemene welzijn te verbeteren.

Fietsen is de ideale work-out

Geen tijd om doordeweeks naar de sportschool te gaan? Als je elke dag met de fiets naar het werk gaat, heb je elke dag twee mini-workouts. Je bepaalt zelf de intensiteit van je workout. Ben je een beetje moe of haastig? Dan kies je de kortste en snelste route. Ben je in topvorm, dan kun je een uitdagender route naar het werk nemen. Een tip is om je versnelling op zijn zwaarst te zetten, zodat je extra weerstand creëert. Als je geen douche op het werk hebt, raden we je aan om alleen op de terugweg intensief te fietsen. Niemand zit te wachten op een collega die naar zweet ruikt op het werk.

Fietsen is de goedkoopste manier van reizen

Behalve lopen natuurlijk! Lopen naar het werk is niet voor iedereen haalbaar vanwege de afstand. Maar als je met de fiets naar het werk gaat, ben je voordeliger uit dan wanneer je met het openbaar vervoer of de auto reist.

Naast de aanschaf en het onderhoud van je fiets heb je geen verdere kosten. Bovendien is het openbaar vervoer in Nederland behoorlijk prijzig. Je kunt niet vertrekken wanneer het jou uitkomt en vaak moet je meerdere keren overstappen. Dit zijn allemaal zaken waar je over moet nadenken. Het onderhoud van een auto is veel duurder dan dat van een fiets. Een auto brengt veel kosten met zich mee, zoals aanschaf, onderhoud, wegenbelasting, verzekering, brandstof en parkeerkosten. Als je al deze kosten meerekent, is fietsen naar het werk de meest economische keuze.

Milieuvriendelijk transport

Fietsen naar het werk is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor het milieu. Auto’s en het openbaar vervoer zorgen voor luchtvervuiling en dragen bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Door de auto te laten staan en de fiets te pakken, verminder je je ecologische voetafdruk. Fietsen is een duurzaam vervoersmiddel dat geen schadelijke emissies veroorzaakt en bijdraagt aan een schonere en gezondere leefomgeving.

Tijdsbesparing in druk verkeer

In veel steden en dorpen kan het verkeer tijdens spitsuren behoorlijk vastlopen. Met de fiets kun je files vermijden en tijd besparen. Fietspaden zijn vaak minder druk dan autowegen en je hebt geen last van parkeerproblemen. Bovendien hoef je niet te wachten op het openbaar vervoer en kun je je eigen tempo bepalen. Met de fiets ben je vaak sneller op je bestemming, vooral bij korte afstanden.

Een gezonde geest in een gezond lichaam

Fietsen naar het werk draagt bij aan een gezonde levensstijl en een positieve mindset. Je start de dag actief en fris, waardoor je energieker en productiever bent op het werk. De fysieke inspanning tijdens het fietsen zorgt voor de aanmaak van endorfines, waardoor je je gelukkiger en meer voldaan voelt. Bovendien kan de tijd die je op de fiets doorbrengt, dienen als een moment van reflectie en ontspanning, wat gunstig is voor je algehele welzijn.

Kortom, fietsen naar het werk biedt talloze voordelen voor zowel je gezondheid, portemonnee, het milieu als je tijdsbesteding. Overweeg dus eens om de auto te laten staan en de fiets te pakken. Het is een win-win situatie voor jou en de samenleving!

Lees ook:

– Lease fiets van de zaak: 5 vragen en antwoorden

Meer nieuws