👋 Jouw bedrijf ook zichtbaar op bedrijfsspeurders.nl? Profiteer in juni van 10% korting

12 oktober 2022

Hoe vraag je om loonsverhoging?

Salaris verhoging 

Je bent er klaar voor. Om het tenminste te krijgen. Je weet alleen nog niet of je klaar bent om loonsverhoging te vragen. En je weet niet zeker of je werkgever die wil geven. Spannend toch? Wij denken in ieder geval van wel! 

Omdat we allemaal maar mensen zijn. Iedereen is er een beetje zenuwachtig voor. Ja, zelfs die zelfverzekerde collega die altijd de overhand heeft! Of denk aan je baas. Ook hij heeft wel eens om loonsverhoging gevraagd. Leuk om je voor te stellen, niet? Je zit met klamme handen aan tafel met je manager om een ​​loonsverhoging te bespreken. Terwijl hij laatst zelf zenuwachtig met zijn leidinggevende aan het praten was. Dat helpt, nietwaar? Het is gewoon goed om over na te denken! 

Kun je dit een beetje in perspectief plaatsen? Mooi! Laten we samen kijken naar het antwoord op de vraag:  

Hoe een salarisverhoging aanvragen? 

Het is goed om je voor te bereiden. Dan heb je de meeste kans om je salarisverhoging te zien stijgen. Beantwoord daarom eerst drie vragen: wat, waarom en wanneer. 

Wat? 

De eerste stap is om precies te weten wat je wilt. Je hebt al een bedrag voor ogen. Dit zou je al op je salaris moeten zien staan bij wijze van spreke. Heb je nog geen idee? Wil je gewoon meer loon, maar weet je niet wat het juiste bedrag is? Dan is het goed om er eerst even voor te gaan zitten. Zoek op internet naar vacatures die passen bij de taak die jij uitvoert. Zo krijg je een goed beeld van het loon van je baan. Van daaruit kun je zien hoeveel andere mensen in jouw branche gemiddeld verdienen. 

Weet je precies welk nieuw salaris jij op uw salaris wilt zien? Richt dan hoger tijdens het gesprek! Want de kans is groot dat je manager een tegenbod doet. Het is geweldig als het nog steeds in de buurt komt van wat je wilt. Krijg je meteen waar je om vroeg? Uitstekend! Goed gedaan. 

Waarom? 

Weet je wat je nu wilt? Dan is het minstens zo belangrijk om voor jezelf op te schrijven waarom je het verdient. Opschrijven? Nou, als je het opschrijft is de kans groter dat je tijdens het gesprek beter uit je woorden komt, omdat je weet wat je wil. Pak dus pen en papier en schrijf op waarom jij dit salaris verdient. Bijvoorbeeld: de kwaliteit van je werk, uitstekende prestaties, verhoogde verantwoordelijkheid. Misschien heb je het afgelopen jaar extra verantwoordelijkheden gekregen? Je observeerde een collega of deed gewoon meer dan van je verwacht werd. Maar vergeet de huidige arbeidsmarkt niet. Misschien zijn er veel bedrijven op zoek naar mensen zoals jij? Dan heb je een sterkere onderhandelingspositie! 

Wanneer? 

Kies het juiste moment. Een beoordelingsgesprek kan een goed moment zijn om loonsverhoging te vragen. Al heeft je manager dan vaak je beoordeling al klaar. Inclusief een mogelijke salarisverhoging die anders kan zijn dan jij verwacht had. Bijvoorbeeld de standaardvoorwaarde van de cao. 

Hoe neem je het heft in eigen handen? Bijvoorbeeld tijdens je functioneringsgesprek. Of een ander gesprek met je leidinggevende. Als je leidinggevende geen loonsverhoging geeft, is er nog tijd om af te spreken hoe en wanneer je je salaris kunt verhogen. Dan krijg je hopelijk in je beoordelingsgesprek waar je aan dacht! Geweldig idee, toch? 

Wat als je geen loonsverhoging krijgt?

Als het niet lukt, jammer. Maar geef niet op! Probeer in ieder geval te plannen wanneer je weer samen kunt gaan kijken. Vraag ook aan jouw werkgever wat je in de tussentijd kunt doen om ervoor te zorgen dat je dan de verhoging krijgt die jij graag wil.

Lees ook:

Meer nieuws