👋 Jouw bedrijf ook zichtbaar op bedrijfsspeurders.nl? Profiteer in november van 10% korting

8 juli 2022

Tips voor het schoonhouden van je kantoor

We weten allemaal wel dat een schone werkplek heel erg veel invloed heeft op de productiviteit van een mens. Daarom hebben wij een aantal tips voor jou op een rijtje gezet hoe jij je kantoor goed schoon kan houden. En dit zonder dat je er veel tijd aan hoeft te besteden. Productiviteit op de werkvloer is namelijk belangrijk. De kwaliteit van het werk wordt er namelijk ook beter van. 

Plaats prullenbakken op kantoor

Als er geen duidelijke plek is waar mensen hun afval in kunnen gooien, dan laten ze het liggen. Hierdoor ontstaat er een rommeltje. Daarom is het verstandig om duidelijk zichtbaar te maken waar de rommel in kan. Een prullenbak dus. Op diverse plaatsen op kantoor kunnen deze geplaatst worden met een afvalzak, zodat ze elke dag geleegd kunnen worden. Je zou er ook voor kunnen kiezen om bij elk bureau een eigen prullenbakje neer te zetten. Let er wel op dat ze elke dag geleegd worden, want dingen zoals fruitafval geeft al na een paar dagen stank e de kans op ongedierte.

Computerschermen, toetsenborden en telefoons

Het is altijd handig om een doekje over de bureaus te halen, dit is zeker geen overbodige luxe. Maar vergeet daarnaast ook niet de schermen en toetsenborden van computers en laptops en (vaste) telefoons. Deze zijn een bron van viezigheid, juist omdat ze vaak niet worden meegenomen in de wekelijkse of dagelijkse schoonmaak routine. Wil je voorkomen dat ze een brandhaard zijn van bacteriën? Leg dan bij ieder toetsenbord en beeldscherm een schoonmaak-setje en vraag of medewerkers dit bijvoorbeeld wekelijks willen gaan gebruiken. 

Schone vloer

Bij het schoonmaken begin je vaak van boven naar beneden. Je begint met het afstoffen van de hoeken en dan langs de ramen en de bureaus kom je op de vloer terecht. Stofzuig vloerbedekking en dweil harde vloeren regelmatig. Zitten er vlekken op de vloer die er niet zomaar uitgaan? Gebruik dan een speciaal reinigingsmiddel, wel een middel die geschikt is voor het type vloer. Kijk ook regelmatig onder bureaus en kasten, want hier liggen namelijk ongemerkt vaak diverse dingen als papiersnippers, pennen en paperclips.

Clean Desk

Voor veel bedrijven en kantoren is het de normaalste zaak van de wereld om het bureau na gebruik netjes achter te laten. Tot zie je op de werkvloer wel een andere dingen. Het is dan ook niet erg als je daar heel er van schrikt. Je ziet dan ook dat steeds meer werkgevers een ‘clean desk policy’ invoeren. Je kan het ook met al je collega’s onderling afspreken.

Door een clean desk policy te introduceren weet iedereen precies op welke manier ze hun bureau moeten achterlaten en wat de consequenties zijn op het moment dat ze dat niet doen. Het geeft dus meer duidelijkheid voor iedereen en het scheelt je uiteindelijk ook nog eens een heleboel schoonmaak werk. Je kan beter elke dag even 2 minuten bezig zijn met het schoonmaken van je bureau en het kantoor dan één keer in de week één uur. Niemand zit er op te wachten om ander mans rommel op te ruimen, dus kun je voorstellen dat iedereen zijn of haar eigen bureau bij houdt. Je start dan veel lekkerder de dag en kan je dan ook goed concentreren waar vervolgens je werk een stuk beter van wordt. 

Lees ook:

Meer nieuws