👋 Jouw bedrijf ook zichtbaar op bedrijfsspeurders.nl? Profiteer in april van 10% korting

24 juni 2022

BBL’er in dienst? Waar moet je aan denken?

Wat is BBL?

Een BBL’er volgt de beroepsbegeleidende leerweg. Dit is een stroming binnen het MBO waarbij een student gaat werken en leren tegelijk. Deze student komt in dienst bij je bedrijf en werkt er drie tot vier dagen per week. Ook gaat e student één tot twee dagen per week naar school. Je stelt als bedrijf een arbeidscontract op voor de dagen dat deze student werkt in jouw onderneming. 

Investeren in de jeugd

Als je een BBL’er in dienst neemt is dit een mooie manier om jonge, gemotiveerde mensen aan je bedrijf te binden. Maar wat ook goed voor te stellen is, is dat het goed regelen van alles er omheen er nu juist voor zorgt dat je er niet voor gaat. 

Wat voor arbeidsovereenkomst geef je een BBL’er?

Volgens het arbeidsrecht is de BBL’er een werknemer net als iedere andere werknemer. Er moet dus een schriftelijke arbeidsovereenkomst komen. Het advies is om een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aan te gaan met de BBL’er. Dit kan voor één jaar zijn of korter, maar het kan ook voor de duur van de opleiding zijn. Dit zal dan ongeveer 2 of 3 jaar zijn. 

Een BBL’er kan maximaal 80 procent in dienst zijn, dus geen fulltime werknemer zijn tijdens het BBL traject. Hij of zij is verplicht om 1 á 2 dagen in de week naar school te gaan. Daarnaast werkt hij of zijn 3 á 4 dagen bij het bedrijf. Minder dan 80 procent in dienst kan natuurlijk ook, maar een omroepovereenkomst zal door de onderwijsinstelling niet geaccepteerd worden. Meestal stellen zij als eis dat er minimaal twintig uur per week wordt gewerkt.

BBL’er in de pensioenregeling?

In het pensioenreglement staat vaak of je een BBL-student moet opnemen in de pensioenregeling. In principe is het zo dat werknemers met een arbeidsovereenkomst, dus ook BBL’ers, mee doen aan de pensioenregeling. Dit geeft de student rechten. 

TIP: kijk in de cao

In de meeste cao’s vind je welke regelingen op BBL’er van toepassing zijn. Soms staan er ook dingen in over bijvoorbeeld uurloon en loondoorbetaling tijdens een schooldag. Valt jouw onderneming niet onder een cao? Dan kan er iets in de arbeidsvoorwaarden staan of opgenomen worden.

Meer nieuws