👋 Jouw bedrijf ook zichtbaar op bedrijfsspeurders.nl? Profiteer in juni van 10% korting

20 juni 2022

Eerste werkdag: hoe bereid ik me voor?

Je eerste werkdag! Iets waar je erg naar uitkijkt, maar tegelijkertijd vindt je het ook spannend. Je wil natuurlijk een goede eerste indruk maken. Met een goede voorbereiding heb je minder stress op je eerste dag. Wij geven je een aantal tips.

Stel vragen

Een nieuwe baan, een volgende stap in je carrière. Je ontmoet nieuwe mensen, je krijgt veel nieuwe informatie en ontdekt van alles op je nieuwe werkplek. Je bent snel geneigd om passief mee te lopen, alles in je op te nemen en te luisteren tijdens de rondleiding die je bij de start van je nieuwe werk krijgt. Dit is helemaal goed, behalve de passieve houding. Stel vragen. Dan laat je zien dat je geïnteresseerd bent en graag wilt leren. Stel vragen over de werksfeer, of er samen wordt geluncht, of er een vrimibo is, hoe het eraan toe gaat op de werkvloer en wat jij kan verwachten. Waar bepaalde materialen liggen en wie voor wat verantwoordelijk is. Probeer initiatief te nemen: zijn er zaken die je direct kunt oppakken?

Neem een notitieblok mee

Al die nieuwe informatie op je eerste werkdag kan best overweldigend zijn. Zorg er de dag van te voren voor dat je op tijd gaat slapen en ’s morgens uitgeslapen wakker wordt. Zo neem je alle nieuwe indrukken wat beter in je op. Ook is het fijn om alle informatie overzicht bij te houden. Neem daarom een notitieblok mee om belangrijke dingen op te schrijven. Dit kun je tijdens of aan het einde van je eerste dag doen. Je zult zien dat je hierdoor sneller van start gaat op je tweede werkdag.

Bereid een pitch voor

Het maakt niet uit voor wat voor functie je bent aangenomen, je hebt maar één kans om een fijne eerste indruk te maken. Stel je zelf voor aan je collega’s, geef ze een hand. En laat blijken dat je blij bent om aan de slag te gaan bij je nieuwe baan. Je collega’s zijn natuurlijk ook benieuwd naar jou. Je kunt er vanuit gaan dat een aantal collega’s zullen vragen: ‘Vertel eens wat meer over jezelf?’ Bereid daarom een praatje van 30 seconden voor waarin je vertelt wie je bent en wat je hiervoor hebt gedaan, een elevator pitch.

Let óók op de ongeschreven regels

Tijdens de sollicitatieprocedure en op je eerste dag krijg je ongetwijfeld te horen welke taken en verantwoordelijk onder jouw functie vallen. Maar denk ook na dat er meestal een gat is tussen wat je ‘officieel’ zou moeten doen en wat er daadwerkelijk op de werkvloer gebeurt. Een tip is daarom je voelsprieten goed te gebruiken en vanaf het eerste moment te letten op zaken die impliciet van je worden verwacht.

Ben iets eerder aanwezig

Te laat aankomen op je nieuwe werk is echt ‘not done’. Kom minstens een kwartier te vroeg. Kijk goed hoe lang het duurt om van je huis naar je werkplek te komen. Houd daarbij rekening met files en onvoorziene omstandigheden. Als je iets eerder uit je huis vertrekt, heb je altijd wat speelruimte. Heb je de route van huis naar werk nog niet eerder afgelegd, dan kun je deze een keer tijdens de spits doen, zodat je weet hoe lang het ongeveer duurt.

Meer nieuws