👋 Jouw bedrijf ook zichtbaar op bedrijfsspeurders.nl? Profiteer in juni van 10% korting

14 juni 2022

Voorbereiden op je sollicitatiegesprek

Wij hebben een aantal stappen op een rij gezet, zodat jij je goed kunt voorbereiden op je sollicitatiegesprek. Hiermee plaats je jezelf in een goed daglicht en overtuig je een mogelijke toekomstige werkgever ervan dat jij de beste kandidaat bent voor de functie. 

Kom meer te weten over het bedrijf

Het is handig om van te voren te weten welke diensten de onderneming precies verleent en welke karaktereigenschappen jouw toekomstige baas zoekt in een sollicitant. Dit soort informatie helpt je bij het beantwoorden van sollicitatievragen en overtuigen van een recruiter of leidinggevende. Bestudeer de vacaturetekst aandachtig en lees het goed door. 

.

Goede vragen om te stellen bij het onderzoek naar je mogelijke werkgever:

Waar is het hoofdkantoor gevestigd?

Hoeveel werknemers heeft de onderneming?

Is het een succesvol bedrijf?

Welke doelen heeft het bedrijf zich gesteld?

Welke rol speelt jouw gewenste positie hierin?

Wat is jouw meerwaarde?.

Bereid een elevator pitch voor

De basis van elk sollicitatiegesprek is de zelfpresentatie. Hierbij stel je jezelf even kort en bondig voor in maximaal 3 minuten. Hier hebben we even een voorbeeld:

‘Bedankt voor de uitnodiging en de kans om mezelf hier voor te stellen. Mijn naam is [voornaam + achternaam], ik ben XX jaar oud. Ik wil me richten op drie ervaring die aan jullie laten zienwaarom ik geschikt ben voor de baan: 1…2…3…’ 

.

Een andere veelgebruikte methode om jezelf voor te stellen is de ‘Ik ben – Ik kan – Ik wil’ – methode. ‘Ik ben. Hier vertel je kort wie je bent en geef je wat achtergrondinformatie over je opleiding en werkervaring. ‘Ik kan.’ Hier noem je drie belangrijke sterke punten of Unique Selling points (USP’s). ‘Ik wil.’ Hier geef je aan hoe je met deze kwaliteiten waarde zou kunnen toevoegen aan het bedrijf. 

.

Let wel op dat je je pitch niet woord voor woord gaat op zeggen. Misschien geeft het je een veilig gevoel, wat geheel begrijpelijk is, maar meestal komt het stijf en geknutseld over. Probeer authentiek te blijven en dus goed voorbereiden op je sollicitatiegesprek.

Train je lichaamstaal

Een gebrek aan oogcontact, een slappe handdruk of een glimlach zijn funest voor sollicitaties. Dit is onderzocht doormiddel van enquetes onder recruiters. Daarom kun je je lichaamstaal van te voren trainen. Met de juiste lichaamstaal, lichaamshouding, gezichtsuitdrukkingen en gebaren maak je zowel een goede eerst als blijvende indruk. Oefen voor de spiegel of maak een video op je telefoon. Le op je houding, spreek met een kalme stem, beweeg rustig en straal zelfvertrouwen uit. Aandachtspuntje: probeer niet te friemelen. Niet aan je neus en niet met je voeten en handen.

Stel vragen en maak aantekeningen

Als je de kans krijgt, stel altijd vragen! Kom meer te weten over de functie en organisatie. Toon oprechte belangstelling en bewijs des te meer dat je je grondig hebt voorbereid. Een aantal vragen die je zou kunnen stellen zijn: ‘Wat verwacht u van de ideale kandidaat?’, ‘Hoe zou u de managementstijl van mijn toekomstige leidinggevende omschrijven?’ En ‘Waarom werkt u graag voor dit bedrijf?’ 

Zorg voor een representatieve uitstraling

Kleding speelt een grote rol bij iedere sollicitatie. Of je nu technisch tekenaar, administratief medewerker of verzorgende IG bent. Hou dit goed in gedachten. Door de juiste kleding te dragen, laat je zien dat je de branche kent en goed bij het bedrijf past. Dit geld ook voor je kapsel en nagels.

Na deze tips kun jij nu aan de slag en kun jij je voorbereiden op je sollicitatiegesprek.

Meer nieuws