👋 Jouw bedrijf ook zichtbaar op bedrijfsspeurders.nl? Profiteer in mei van 10% korting

4 februari 2022

Wat is een spookfactuur en hoe herkent u die?

De term spookfacturen heeft betrekking op facturen die worden verstuurd, zonder dat hier goederen of diensten voor zijn besteld of geleverd. Het kan voorkomen dat een spookfactuur via bedrijfsspeurders wordt gestuurd door een administratieve fout. In dat geval is de factuur per abuis verstuurd en is er geen kwade opzet in het spel. Verreweg de meeste spookfacturen zijn wel degelijk aan u gestuurd met de bedoeling om u geld afhandig te maken. Deze vorm van oplichting is strafbaar. Het is zaak deze spookfacturen te herkennen en niet in de val van de oplichters te trappen. Doordat steeds meer handelingen online en via e-mail plaatsvinden, wordt het voor criminelen steeds eenvoudiger om een grote groep mensen te bereiken en ze in de val te lokken. Waakzaamheid is daarom altijd geboden op het moment dat u een valse factuur ontvangt. Een spookfactuur is op meerdere manieren te herkennen, als u even de tijd neemt om de factuur grondig te bestuderen. Herkent u een van de volgende tekenen, dan is waakzaamheid geboden.

Factuur van zonder levering van goederen of diensten

U ontvangt een valse factuur van bedrijfsspeurders zonder dat er sprake is van geleverde diensten of goederen. Waarschijnlijk gaat er bij u al een lichtje branden, aangezien u zich niet bewust bent van enig contact met de persoon in kwestie. De oplichter probeert u op deze manier zover te krijgen dat u de rekening zonder pardon voldoet. Vaak staat de factuur niet eens op uw eigen naam en is het te betalen bedrag te verwaarlozen. De kans dat u de valse factuur betaalt, is dan een stuk groter.

Verkapte offerte/offerte van bedrijfsspeurders in de vorm van een factuur

Een ander manier om een spookfactuur te herkennen is via een nota die doet voorkomen alsof er sprake is van een aanbieding. Een dergelijke factuur bevat kleine lettertjes waarin staat dat u met het voldoen van de “factuur” een verbintenis aangaat. Deze verkapte manier van een offerte uitbrengen is ook strafbaar.

Bekend bedrijf wordt gebruikt als afzender

De valse factuur die u van bedrijfsspeurders ontvangt, lijkt afkomstig te zijn van een bekende organisatie die u normaal gesproken kunt vertrouwen. Denk hierbij aan een zorgverzekeraar of een overheidsinstantie. Blijf alert en betaal de rekening niet! De oplichter probeert u op deze manier in de val te lokken door zich voor te doen als betrouwbare instantie. Deze methode is misschien lastig te herkennen, maar vraag u af waarom er van deze instanties geld van u gevraagd wordt, terwijl u dat niet van ze gewend bent.

Wat te doen bij een spookfactuur?

Ontvangt u een factuur van bedrijfsspeurders waarbij u twijfels heeft? Probeer zoveel mogelijk informatie te achterhalen van de persoon die u de rekening heeft gestuurd. Maak in geen enkel geval het geld zomaar over en maak ook geen gebruik van een telefoonnummer dat op de factuur staat. Dit zijn vaak dure telefoonlijnen waar u lang aan het lijntje wordt gehouden en u voor de kosten opdraait. Maak altijd melding als u met fraude te maken krijgt. Zo wordt het de oplichters steeds moeilijker gemaakt en voorkomt u dat anderen in de val trappen.

Meer nieuws