👋 Jouw bedrijf ook zichtbaar op bedrijfsspeurders.nl? Profiteer in mei van 10% korting

2 februari 2022

Hoe herkent u fraude en oplichting en hoe pakt u het aan?

Internetfraude: Diverse vormen

In het digitale internet tijdperk zult u naast veel gemak ook gevaren tegen kunnen komen zoals phishing, internetfraude en oplichting. U denkt bijvoorbeeld iets te kopen op een website waarna u na betaling niks meer hoort. Of u biedt een product aan die uw koper ontvangt en vervolgens wordt er niet voor betaald. Er zijn vele vormen van oplichtingstrucs en ze worden ook steeds slimmer. Daarom is het belangrijk dat u oplichting op tijd herkent. Ook kunnen oplichters u proberen te lokken met een vervalste bankomgeving waarbij er wordt gevraagd om een bedrag over te maken waarna ze uw hele bankrekening kunnen plunderen. Helaas zijn de trucs soms zo doordacht dat veel mensen er intrappen. Kanalen die doelwit zijn van oplichting zijn WhatsApp, email, tikkie en sms. U opent bijvoorbeeld een valse email waarbij u wordt gevraagd om in te loggen met IDEAL. Nepwebsites van bestaande bedrijven worden geregeld gebruikt. Soms zijn deze niet te onderscheiden van het origineel. Op bedrijfsspeurders vind u alle informatie welke van belang is voor uw bedrijf. Ook vind u informatie over internetfraude en hoe u als bedrijf daarop kunt letten. Fraudepraktijken zijn helaas nog groot in omvang en lang niet alle fraudeurs worden gepakt. Dit omdat er soms te weinig bewijs is. Ook handelen internetfraudeurs anoniem waardoor deze vaker onvindbaar zijn.

Phishingmail aliassen

Het is van groot belang dat u altijd goed nadenkt. Indien u iets vreemds vermoedt controleert u of u daadwerkelijk met de juiste organisatie te maken heeft. Als u actie op internet onderneemt zoals het aankopen of verkopen van artikelen of gebruik maakt van bankzaken doet u onderzoek bij vermoeden van nepwebsites of phishing. Check altijd eerst of de afzender van een mail klopt. Oplichters gebruiken een ander email adres dan van een organisatie zelf. Ze gebruiken een email die vaak is voorzien van een persoonlijke alias zoals contact@omnikassa.rabobank33.nl in plaats van het originele email adres contact@omnikassa.rabobank.nl. Deze kleine veranderingen in het email adres worden niet altijd door iedereen opgemerkt. Vaak wordt er bij phishingmail gebruik gemaakt van afwijkende letters of cijfers.

Taalgebruik en manipulatie

Ook de taal van de email is bij oplichting vaak anders. Vaak worden er machinevertalingen gebruikt indien de oplichter afkomstig is uit het buitenland. Dit uit zich dan vaak in slecht Nederlands geschreven teksten. Dit geld zowel voor websites als voor e-mails en berichten. De tactiek die vaak wordt gebruikt in frauduleuze email zijn schrikeffecten zoals een geblokkeerde bankrekening of het inzetten van een deurwaarder. Zo proberen oplichters te stimuleren dat mensen door hun schrik snel gaan betalen.

Links in de mail negeren

Meestal bevatten de mails bepaalde links. U kunt beter inloggen via de organisatie zelf en niet via de email. U weet dan zeker dat u niet op een namaakwebsite terecht komt waar uw gegevens gestolen kunnen worden. Als u niet zeker weet of u met een internetfraudeur te maken heeft kunt u altijd eerst de organisatie zelf contacteren om te achterhalen of een verdachte email daadwerkelijk van hun afkomstig is. Ook kunt u met Google een phishing alert instellen om de mails op tijd te herkennen. Valse inlogpagina’s worden direct herkent door Google met de speciale plugin. Dit is extra beveiliging van Gmail. Phishing email bevatten soms bijlagen. Zonder dat u weet wat deze bijlagen inhouden kunt u deze beter niet openen. Dit heeft te maken met de verspreiding van virussen. Ernstige virussen kunnen de veiligheid van uw computer dramatisch beïnvloeden. Word herkent malware door een gele balk weer te geven bij het openen van een document. U moet de gele balk negeren en er niet op klikken.

Internetoplichting tijdens handelen

Helaas zijn er veel webwinkels die niet doen wat ze beloven. Kijk vooral goed dat er geen diensten of producten worden aangeboden die te mooi zijn om waar te zijn. Let ook op het taalgebruik en lees ervaringen van andere gebruikers. Hetzelfde geld voor marktplaats oplichting. Verkoop nooit uw product zonder dat u weet of de koper te vertrouwen is en zorg voor goede betaalafspraken. Dure producten tegen extreem lage prijzen zijn vaak verdacht. Ook moet u checken of u op een veilige manier kunt betalen met garantie dat u de producten daadwerkelijk ontvangt.

Meer nieuws