👋 Jouw bedrijf ook zichtbaar op bedrijfsspeurders.nl? Profiteer in augustus van 10% korting

10 januari 2022

Waarop moet je letten bij een bedrijf ter overname?

Heb jij een goed jaar gehad of heb je een bedrijf gevonden die openstaat om overgenomen te worden? Dan is het belangrijk dat je alles goed controleert, maar waar moet je nou eigenlijk op letten wanneer je een bedrijf wilt gaan overnemen? Dat lees je hier.

Bekijk goed wie de aanbieder is

Wanneer er een bedrijf aangeboden wordt is het belangrijk om goed te onderzoeken waar het bedrijf vandaan komt. Het kan namelijk voorkomen dat er een tussenpersoon zit die de deal rond wil maken en daarvoor een deel van het aankoopbedrag krijgt. Daarnaast is het ook wel prettig om te weten wie de eigenaar is en wat de geschiedenis van de eigenaar is. Het kan dus zijn dat je iemand treft die je al kent uit de zaken wereld. Dit kan natuurlijk een heel erg groot voordeel zijn, maar let wel op dat je scherp blijft en je niet naar leiden door de vooroordelen. Ook niet wanneer deze juist heel erg positief zijn. Het is wel namelijk heel erg belangrijk om objectief te kijken naar de onderneming. Daarnaast is de reden tot verkoop heel erg belangrijk om te weten. Misschien is er wel iets heel erg fout gegaan wat op de lange termijn weer gevolgen kan hebben. Let hier dus heel erg goed op.

Ga het bedrijf beoordelen

Het is altijd slim om het bedrijf wat te koop staat goed te beoordelen. Je kan dat dan ook op verschillende manieren doen. Doe bijvoorbeeld een goede analyse over de doelgroep. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe bekend het bedrijf is in de regio en wat de reputatie van het bedrijf is. Bekijk ook goed wat je eventueel nog zou kunnen behalen met het bedrijf of is het al helemaal uitgespeeld? Wanneer jij er van overtuigd bent dat je het bedrijf nog kan laten groeien kan het een goede aankoop zijn. Je moet hier natuurlijk wel een goed onderzoek voor doen. Bedrijven worden verkocht voor een hoop geld en het is zonde wanneer je na de aankoop er spijt van krijgt. Daarom is het belangrijk dat je goede onderzoeken gaat doen en het bedrijf kritisch gaat beoordelen hoe moeilijk het ook kan zijn.

Zit er nog groei in het bedrijf?

Zoals we hierboven al aangaven is het erg belangrijk om te onderzoeken of je nog kan groeien met het bedrijf. Wanneer dat niet zal zijn zal het een dure aankoop zijn. Je moet namelijk wel een goede toekomst zien voordat je het bedrijf koopt. Daarnaast is het ook belangrijk om te onderzoeken waarom je het bedrijf eventueel wilt overnemen. Een doel kan dan ook zijn dat je de positie van je huidige onderneming wilt verbeteren. Dat kan dan ook zeker een goede reden tot aankoop zijn. Dat kan namelijk het geval wanneer je een concurrent overneemt. Daarnaast kan er ook nog een andere reden zijn bijvoorbeeld het uitbreiden van je diensten of producten. Je kan er ook voor kiezen om een speciaal bedrijf in te schakelen om al deze onderzoeken uit te voeren. Wij raden je wel aan om daar goed bij betrokken te zijn.

Meer nieuws