👋 Jouw bedrijf ook zichtbaar op bedrijfsspeurders.nl? Profiteer in april van 10% korting

5 januari 2022

Alles over een fiets van de zaak

Een fiets van de zaak is sinds de wetswijziging die vanaf 1 januari gelden een stuk voordeliger geworden voor iedereen ondernemer of werknemer. Het is dan ook een goede uitkomst voor de mensen die graag even snel de fiets pakken, maar hoe zit het eigenlijk met een fiets van de zaak? Dat lees je hier.

Voor wie geldt de fiets van de zaak?

Afgelopen jaar op 1 januari is de wetgeving rondom de fiets van de zaak heel erg veranderd. Door deze verandering is het veel goedkoper geworden om een fiets van de zaak aan te schaffen. Daarnaast is het ook vele malen makkelijker geworden om een zakelijke fiets aan te schaffen. Wel is het belangrijk om te weten dat deze regel niet alleen geldt voor ondernemers, en dus ook zzp’ers. Maar ook zeker wanneer je in loondienst bent. Je kan dan ook altijd een goed gesprek voeren samen met je werkgever om te bespreken als het mogelijk is om een fiets van de zaak te krijgen. Daarnaast komen alle fietsen in aanmerking, dus ook elektrische fietsen.

Hoe werkt deze regeling?

Het idee is dat je als werknemer niet meer zelf een fiets hoeft te komen om naar je werk te gaan. Je werkgever kan dan de investeren voor je doen. Je werkgever neemt dan vaak alle andere kosten voor zich zoals onderhoud. Het grote voordeel van een fiets van de zaak ten opzichte van een auto, is dat je niet te maken krijgt met een maximaal aantal kilometers wat je in privé tijd mag rijden. Je mag met de fiets van de zaak dus eigenlijk zoveel kilometers fietsen als je zelf wilt. Dat heeft grote voordelen, helemaal op je gezondheid. Nu ben jij als werkgever waarschijnlijk heel erg nieuwsgierig hoe het eigenlijk voor jou werkt in plaats van je personeel. Voor ondernemers werkt het dan ook anders. Als werkgever koop je een fiets op de zaak. Je moet de fiets wel echt vanuit de zaak betalen. Vervolgens mag je wel de BTW die je hebt betaald aftrekken als voorbelasting. Wanneer je de fiets via de zaak komt, is het ook een investering, waarover je jaarlijks kan afschrijven. De kosten voor onderhoud en reparatie mag je vervolgens ook weer zakelijk opvoeren. Dat mag dus ook van de winst afgaan. Dit zijn allemaal dingen die het voor werkgevers erg aantrekkelijk maakt om een zakelijke fiets aan te schaffen voor zijn of haar werknemers.

Een paar aandachtspunten

Bij een fiets geldt wel hetzelfde als voor een auto. Op beide voertuigen moet wel echt zuinig zijn. Dan heb je er namelijk het langste plezier van. Daarnaast kan je de fiets ook inzetten voor andere doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan het bedrukken van je fiets. Naast het kunnen verplaatsen van de ene plek naar de andere plek is je fiets dan ook een promotiemiddel wat weer kan zorgen voor meer sales. Wij raden je dan ook goed aan om goed na te denken over de manieren hoe de fiets van de zaak jouw onderneming meer geld kan opleveren.

Meer nieuws