👋 Jouw bedrijf ook zichtbaar op bedrijfsspeurders.nl? Profiteer in mei van 10% korting

24 december 2021

Tips voor een effectieve brainstorm

Als ondernemer ben je vaak creatief bezig, je bast vaak van de nieuwe ideeën. Maar niet alle ideeën kan je direct uitvoeren. Je moet er namelijk eerst goed over nadenken of het wel een goed idee is om alle ideeën uit te voeren. Je kan een brainstorm dan ook op verschillende manieren inzetten, maar hoe hou je eigenlijk een effectieve brainstorm? Dat lees je hier.

Verschillende soorten brainstorms

Zoals we hierboven al aangaven zijn er verschillende soorten brainstorms. Ze hoeven namelijk niet altijd creatief te zien. Je kan namelijk ook heel erg goed brainstormen voor ideeën, financiën en implementatie. Maar wist jij ook al dat er veel verschillende brainstorm technieken zijn? Je kan namelijk een traditionele brainstorm houden op een whiteboard of op een vel papier, maar je kan het bijvoorbeeld ook online doen. Vervolgens zoek je uit wat de beste ideeën zijn. Wanneer we over verschillende soorten technieken praten denk jij waarschijnlijk als eerste aan het whiteboard. Maar zoals we al eerder aangaven zijn er ook andere manieren. Denk bijvoorbeeld aan de Zes Denkhoeken, Rolwisseling en Science Fiction brainstorming. Wel is het belangrijk dat je heel erg open gaat denken tijdens het brainstormen. Dat moet namelijk om zoveel mogelijk ideeën te krijgen. Wanneer je niet open gaat denken tijdens een brainstorm zullen er niet zulke goeie ideeën.

Gebruik de juiste middelen

Voordat je samen met je collega’s of klanten gaat brainstormen is het enorm belangrijk dat je de juiste spullen hebt. Denk bijvoorbeeld van te voren na over welke techniek je gaat gebruiken. Wanneer je dit duidelijk hebt moet je gaan bedenken welke spullen je allemaal nodig bent. Denk bijvoorbeeld aan pennen en papier of een eventueel whiteboard. Naast een passend middel is het belangrijk dat je een goede ruimte hebt. Een te kleine ruimte werkt namelijk negatief op mensen de creativiteit van mensen. Daarnaast is het niet zo handig met de huidige corona-maatregelen. Je hoeft je natuurlijk niet druk te maken over de ruimte wanneer je online gaat brainstormen.

Neem de tijd tijdens de brainstormsessie

Het kan heel erg goed voorkomen dat je vastloopt tijdens het brainstormen. Dat is dan ook helemaal niet erg. Dat kan namelijk voorkomen. Wanneer je vastloopt tijdens een brainstormsessie raden wij je aan om gewoon even een pauze te nemen. Ga tijdens deze pauze een rondje wandelen, klets over actualiteiten of speel even een potje tafelvoetbal. Hierdoor kan je even je hoofd op nul zetten waardoor je vervolgens creatiever verder kan gaan met brainstormen. Het is namelijk ook wel even goed voor je brein, maar ook voor lichaam dat je even wat anders doet.

Stel één leider aan

Het kan voorkomen dat het niet zo duidelijk is wie de leider is tijdens de brainstorm. Zorg er daarom voor dat er duidelijk één leider is. Hij of zij is dan ook verantwoordelijk voor de voorbereiding. Dat is namelijk wel zo lekker voor de andere deelnemers. Spreek daarom duidelijk af wie de leider is zodat er geen onduidelijkheid bestaat. Dat wil je namelijk niet tijdens een brainstorm.

Meer nieuws