👋 Jouw bedrijf ook zichtbaar op bedrijfsspeurders.nl? Profiteer in december van 10% korting

19 november 2021

Voorkom fouten bij je Btw-aangifte

Het is voor verreweg de meeste ondernemers in Nederland een verplichting. Het doen van de Btw-aangifte. Voor deze ondernemers is het toch altijd weer een belangrijk moment want de Belastingdienst verwacht je btw-aangifte wel op tijd. Toch worden er elk jaar nog fouten gemaakt bij het invullen van de btw-aangifte. Hoe kan je dat voorkomen? Dat lees je hier.

Gebruik de betaaldatum en niet de factuurdatum

In de meeste gevallen wordt er bij de btw aangifte gebruik gemaakt van het zogenaamde factuurstelsel. Dat betekent dat alle facturen qua factuurdatum in een bepaald kwartaal vallen, ook in dat kwartaal worden meegenomen in de aangifte. Er wordt hierbij geen onderscheid gemaakt tussen betaalde en onbetaalde facturen. In sommige gevallen mag een ondernemer gebruik maken van het kasstelsel, waarbij wel gekeken wordt naar de betaalde facturen. Een belangrijk uitgangspunt van de Belastingdienst is dat de btw aangifte consequent wordt gedaan. Dus altijd op dezelfde manier en altijd via hetzelfde systeem.  Daar vinden dan ook geen veranderingen plaats. Toch komt het nog regelmatig voor dat er naar betaaldata wordt gekeken, terwijl de factuur met de factuurdatum eigenlijk in een ander kwartaal had moeten worden geboekt. Wees hier dus scherp op want je wilt hier geen fouten in maken.

Let op de maanden die je meeneemt.

Iedere ondernemer weet je dat in april je aangifte doet over het eerste kwartaal van het jaar. Vervolgens doe je in juli de aangifte over kwartaal 2 en in oktober over kwartaal 3 en in januari weer over kwartaal 4. Bij sommige ondernemers zorgt dit voor veel verwarring en worden facturen van de maanden waarin aangifte gedaan wordt ook meegenomen, terwijl deze eigenlijk in de volgende aangifte horen. Ook hier moet je dus heel erg scherp op wezen. Wanneer dit fout gaat moet je dat weer corrigeren wat weer heel erg veel tijd en stress kost. Wees scherp en gefocust tijdens je btw-aangifte je wil hier namelijk geen fouten in maken, terwijl fouten maken wel menselijk is.

Te laat is een no-go

De fout die het meeste voorkomt bij ondernemers is de fout die je eigenlijk niet kan maken. We weten allemaal dat er bijna nooit uitzonderingen gemaakt worden bij de Belastingdienst. Dat is dan ook het geval bij het doen van btw-aangifte. De Belastingdienst verwacht de btw-aangifte op vaste tijden, doorgaans één maand na het afsluiten van het kwartaal. De Belastingdienst hanteert veel waarde aan deze deadline, want zelfs elektronisch verzonden aangiften die één minuut te laat zijn, krijgen onverbiddelijk de status te laat ingediend. En dat is zonde. Dat kan namelijk een boete opleveren die je eigenlijk heel erg makkelijk had kunnen voorkomen. Zorg er dus voor dat je er op tijd mee begint. Je kan beter een weekje wachten met het versturen dan het op de laatste dag nog moeten invullen. Zoals we ook al eerder aangaven maakt de Belastingdienst geen uitzonderingen. Als ondernemer zit je ook niet echt te wachten op een boete. Helemaal niet wanneer je net een zware tijd achter de rug hebt door het corona-virus.

Meer nieuws