👋 Jouw bedrijf ook zichtbaar op bedrijfsspeurders.nl? Profiteer in april van 10% korting

25 augustus 2021

Zo heb je een duidelijke vakantieoverdracht

We houden allemaal wel van vakantie, maar toch is er altijd stress op je werk wanneer een collega op vakantie gaat. Daarom hebben wij een aantal tips hoe je een goede vakantieoverdracht kan hebben.

Overleg vooraf goed

Wat moet er gedaan worden? Dit is misschien wel de belangrijkste vraag bij je vakantieoverdracht en prioriteer ook meteen wat er echt gedaan moet worden. Is er geen spoed? Dan kan je dat bijvoorbeeld zelf oppakken na je vakantie, wanneer je weer hele uitgerust bent. Vervolgens is het belangrijk om alles goed en duidelijk in kaart te brengen welke taken gedaan moeten worden en schrijf het ergens op. Je kan er voor kiezen om dit in je agenda te schrijven, maar je kan ook een gezamenlijk plek creëren waar ook je collega’s bij kunnen. Wanneer je dit doek waak je namelijk voor een soepele start voor je tijdelijke vervangers.

Niet op het laatste moment

Je wil natuurlijk niet bij je collega’s bekend staan als die ene collega die alles op het laatste moment van zich af schuift en daarna lekker op vakantie gaat. Informeer daarom op tijd bij alle collega’s en informeer de klanten waarvan jij verantwoordelijk bent. Wanneer je klanten weten wanneer jij op vakantie bent gaan ze je namelijk ook niet lastig vallen. Dit doen ze dan wel weer wanneer jij terug bent. Ook is het belangrijk om een collega te benoemen die tijdelijk je klanten overneemt. Zo weten de klanten namelijk ook wie ze moeten benaderen wanneer er een spoedje is. Je wilt toch niet gestoord worden tijdens je vakantie? Dat doe je door de bovenstaande goed uit te voeren. Het kost misschien even wat tijd, maar dan kan je wel optimaal genieten van de rust tijdens je wel verdiende vakantie.

Maak samen met collega’s een duidelijke planning

Is het duidelijk wat er moet gebeuren, wat het belangrijkste is en wie het moet gaan uitvoeren? Dan kan je beginnen aan de volgende stap. De volgende stap is dan ook het maken van een goede, duidelijke planning. Wie gaat wat doen en wanneer gaat hij of zij dit doen? Een planning kan je gemakkelijk online maken in Google Sheets of zelfs in Excel. Wel is het belangrijk om rekening te houden met je collega’s. Het kan namelijk voorkomen dat je collega’s namelijk helemaal niet online werken. Wanneer dat het geval is, is het belangrijk om de planning ook goed met die collega’s te bespreken. Wij hebben hier een oplossing voor. Wanneer de planning af is kan je hem uitprinten en hem vervolgens behandelen in een ingelaste vergadering.

Evaluatie na de vakantie

Is iedereen heerlijk op vakantie geweest en hebben jullie allemaal een lekker bruin kleurtje gekregen langs de zee of langs het zwembad? Dan is het tijd om terug te kijken op de afgelopen periode. Niet op je vakantie, maar op het werk. Een evaluatie is namelijk heel erg belangrijk. Daarom rijden wij je aan om zeker een moment in te plannen voor een korte evaluatie. Zo achterhaal je direct eventuele problemen waar jullie tegenaan zijn gelopen en weet je meteen wat je de volgende keer anders kunt doen. Echt waardevol dus.

Meer nieuws