๐Ÿ‘‹ Jouw bedrijf ook zichtbaar op bedrijfsspeurders.nl? Profiteer in juni van 10% korting

8 juni 2022

Opgelicht via internet, wat nu?

Online winkelen is makkelijk en soms goedkoper dan in de fysieke winkel. Helaas zijn er bepaalde webwinkels die iet helemaal โ€˜zuiverโ€™ zijn en zou je opgelicht kunnen worden. Het is daarom verstandig om voordat je een online aankoop doet, onze tips om internetoplichting te voorkomen te volgen. Ben je desondanks deze tips toch opgelicht door cybercriminelen, volg dan de onderstaande tips.

Neem contact op met de directe verkoper

Het is belangrijk dat je binnen 2 maanden nadat je er achter komt dat je vermoedelijk bent opgelicht een aangetekend brief naar de verkoper stuurt. Verzoek hierin het product alsnog binnen 14 dagen te leveren. Hiermee sluit je namelijk uit dat het gaat om een misverstand. Je hebt hierna 2 jaar om een oplossing van de verkoper te eisen, want na 2 jaar kan dat niet meer. De tijd gaat in op het moment dat de verkoper je klacht ontvangen heeft.

Dien een klacht in nadat je bent opgelicht

  • Als je bij een webshop iets gekocht hebt en die is bij een branchevereniging is aangesloten, kun je daar een klacht indienen. In de algemene voorwaarden van de verkoper lees je hier meestal over, dus lees de algemene voorwaarden altijd als je online wat wil kopen. Webshops die klanten oplichten zijn vaak niet aangesloten bij een branchevereniging.
  • Als je iets gekocht hebt via een online platform zoals Marktplaats koopt, kun je bij het platform een klacht indienen. Als dit niet het resultaat wenst wat je wil, dan kun je de klacht nog voorleggen aan de Geschillencommissie of zelfs de rechter. Als er geen geschillencommissie is, kun je je alleen tot de rechter wenden.
  • Als je particulier iets koopt kun je helaas geen klacht indienen. De zaak kan nog voorgelegd worden bij een civiele rechter, maar dit levert vaak problemen op. Dit komt omdat de particuliere verkoper vaak niet traceerbaar is. Vaak is er geen adres te vinden of maken ze gebruik van een nep adres. Als je via een bank betaald hebt, geeft de bank niet de gegevens van de ontvanger van het geld i.v.m. privacy. Als de verkoper wel bekend is, dan kun je die aanspreken op grond van het niet nakomen van de koopovereenkomst. Je vraagt dan om nakoming van die overeenkomst

Doe aangifte bij de politie

Aangifte doen is erg belangrijk voor het gevolg. Voor online oplichting heeft de politie een speciaal meldpunt opgericht: het Landelijke Meldpunt Internetoplichting. Hier kun je ook digitaal aangifte doen. Je moet dan met duidelijke aanwijzingen komen voor oplichting, want een geschil over een contract pakt de politie niet op.

Meld de oplichting bij de fraude helpdesk

De Fraude helpdesk verwijst jou naar de juiste instantie waar je moet zijn. De Fraude helpdesk heeft geen opsporingsbevoegdheid en vergoedt geen schade.ย 

Meer nieuws