πŸ‘‹ Jouw bedrijf ook zichtbaar op bedrijfsspeurders.nl? Profiteer in oktober van 10% korting

13 oktober 2021

Zonnepanelen op kantoor – goede investering?

Steeds meer mensen kiezen ervoor het contract met hun energieleverancier op te zeggen en volledig over te stappen op zonnepanelen. Door te kiezen voor zonnepanelen kun je niet alleen veel geld op je energiekosten besparen, je bent ook nog eens duurzaam bezig. Het bezig zijn met het milieu en je huis of kantoor verduurzamen is tegenwoordig heel erg belangrijk. Maar hoe werkt dit allemaal? Dat lees je hier.

Hoe werken zonnepanelen?

Om te kunnen begrijpen hoe je door middel van het plaatsen van zonnepanelen kunt besparen op je energiekosten, is het goed om eerst te weten hoe zonnepanelen precies werken. Zonnepanelen zorgen ervoor dat zonlicht wordt omgezet in elektriciteit. Een zonnepaneel bestaat dan ook uit heel erg veel zonnecellen, die vervolgens weer uit laagjes silicium bestaan. Als er zon schijnt op de zonnecellen, dan ontstaat er elektriciteit tussen deze laagjes silicium. Om uiteindelijk gebruikt te kunnen maken van de stroom, bijvoorbeeld om je computers op je kantoor te laten draaien, is het nodig om de stroom eerst om te zetten naar wisselstroom.

Bespaar energie met zonnepanelen

Je weet nu redelijk goed hoe zonnepanelen werken, maar hoe besparen zonnepanelen dan eigenlijk energie? Je wil namelijk wel energie besparen wanneer je van plan bent om over te gaan naar zonnepanelen. Wanneer je bij een energieleverancier zit betaal je normaal gesproken voor elke kWh die je van je energieleverancier afneemt een vast of variabel bedrag. Daarnaast betaal je ook nog vaste kosten, zoals de netbeheerkosten. Tot slot moet je ook nog energiebelasting betalen als je stroom afneemt van een energieleverancier. Er komen dus nog redelijk wat kosten kijken bij het afnemen van energie. Bij zonnepanelen is dit anders. Als je ervoor kiest om zonnepanelen aan te schaffen, hoef je de stroom die je zelf opwekt niet langer af te nemen van de energieleverancier. Dat scheelt je dan al een aantal euro’s. Door er voor te zorgen dat je met je zonnepanelen volledig gebruik zelf opwekt betaal je dus ook geen vaste kosten die je normaal gesproken wel aan je energieleverancier moet betalen. Het is dan ook zo dat de zonnepanelen een redelijk bedrag kosten, maar je kan het binnen een bepaalde tijd heel erg makkelijk terugverdienen.

Je zonnepanelen terugverdienen

De periode die je nodig bent om je zonnepanelen terug te verdienen is anders voor elke energieverbruiker. Dat komt omdat het namelijk heel erg afhankelijk is van je verbruik, de energietarieven en de capaciteit van je zonnepanelen. Doorgaans ligt de tijd die je nodig bent om je zonnepanelen terug te verdienen ongeveer tussen de vijf en tien jaar. Het valt dus nog wel mee. Maar let op, zoals we net al aangaven is dat voor iedere energieverbruiker weer anders. Het is dan ook logisch dat het langer duurt om je zonnepanelen op kantoor terug te verdienen dan de zonnepanelen die je op je huis legt. Thuis verbruik je namelijk niet zoveel energie als op een kantoor. Toch zie je dat veel ondernemers er toch voor kiezen om zonnepanelen aan te schaffen. Een reden kan zijn dat de waarde van het kantoor dan juist omhoog gaat. Een slimme zet.

Meer nieuws