👋 Jouw bedrijf ook zichtbaar op bedrijfsspeurders.nl? Profiteer in oktober van 10% korting

7 oktober 2021

Dit zijn de ideale werktijden

Je ziet steeds vaker dat mensen niet meer van negen tot vijf werken, maar waarom doen ze dat en wat zijn echt de ideale werktijden? Dat lees je hier.

Sinds vroeger

Veel mensen weten niet beter dat een werkweek maar vijf dagen heeft. Maar tot de jaren zestig was het  heel normaal om zes dagen in de week te werken. En nee, die werkdagen waren niet korter dan nu. Wekelijks achtenveertig uur werken was gewoon standaard. De mensen hadden toen ook alleen maar op zondag vrij. We moeten er nu dan ook helemaal niet meer aan denken, maar dat geldt ook voor werktijden. Die veranderen ook steeds vaker. Je ziet dan ook dat mensen hele andere werktijden aannemen dan we eigenlijk gewend zijn.

Wat zijn de ideale werktijden

Gelukkig hoeven wij in Nederland niet meer op zaterdag te werken. Het kan soms wel voorkomen dat je wel op zaterdag uren moet maken, maar dan ben je op een andere dag vrij. Toch is het heel erg persoonlijk welke werktijden jij het beste vind. Je ziet dan ook tegenwoordig vaak dat de ene werknemer om 9 uur begint en dan om 5 uur weer naar huis gaat, maar er zijn ook steeds meer mensen die juist eerder of later beginnen. Het ligt er dan ook gewoon aan wat jij zelf heel erg prettig vind. Werkgever geven je dan ook steeds meer de ruimte om je eigen werktijden te bepalen als je aan het einde van de week maar je uren hebt gemaakt. Misschien is dat ook wel de toekomst, dat je zelf helemaal alles mag bepalen als je maar aan bepaalde eisen voldoet. Toch zal dat wel lastig worden voor klantenservice. Daar moet dan wel iemand overdag aanwezig zijn.

Structuur is heel erg belangrijk

Het idee dat zelf kan en mag kiezen wanneer je werkt is toch prettig. Toch zie je dat, dat niet goed is voor iedereen. Veel mensen houden ook van structuur. Door ‘s nachts te werken raakt onze biologische klok helemaal in de war en dat is niet bepaald gezond. En hoe zit het dan met de mensen die halve dagen werken? De werktijden in Nederland zijn steeds flexibeler, maar toch verwachten veel experts dat dit nog wel terug zal draaien. De reden dat het negen tot vijf model is bedacht was omdat dan iedereen aanwezig is en dat je dan niet op mensen hoeft te wachten. Wanneer iedereen op andere tijden werkt moet je wel op elkaar wachten wat natuurlijk heel erg vervelend is. Naast dat het heel erg ongezond is, is het ook wel fijn voor je familie en vrienden om te weten wanneer je beschikbaar bent en wanneer niet. Het is namelijk ook heel erg belangrijk om tijd door te brengen met je familie en vrienden en niet alleen maar aan het werk te zijn. De kans is namelijk groot dat zij wel overdag werken terwijl jij in de avond en in de nacht werkt. Dat is natuurlijk niet optimaal wanneer je elkaar ook nog wil zien.

Meer nieuws