👋 Jouw bedrijf ook zichtbaar op bedrijfsspeurders.nl? Profiteer in maart van 10% korting

6 september 2021

Wanneer is een bv relevant?

Veel mensen denken er over na om een BV op te richten, maar wanneer is het oprichten van een bv echt relevant? Dat lees je hier

De aansprakelijkheid

Een van de grootste redenen voor ondernemers om een bv op te richten komt vaak door de aansprakelijkheid. Wanneer je een eenmanszaak hebt, ben je namelijk wel aansprakelijk voor de schulden die je bedrijf maakt. Dus wanneer je failliet gaat met je eenmanszaak moet je eventueel je huis verkopen. Wanneer je en bv oftewel een besloten vennootschap opricht ben je dit niet. Je bent dan niet aansprakelijk voor de schulden die je bedrijf maakt. Daarom kiezen veel meer ondernemers voor een bv. Toch heeft een eenmanszaak ook voordelen.

De voordelen van een besloten vennootschap

Een ander voordeel dat een bv heeft is dat er bij hoge winst minder belasting hoeft te worden betaald dan bij een eenmanszaak. Ook zijn de aandeelhouders alleen aansprakelijk voor het bedrag dat zij in de bv hebben geïnvesteerd. Wanneer er iets met jou als eigenaar gebeurt, kan het bedrijf gewoon door draaien. Dan wel met een andere directeur. Wil je juist stoppen of ben je van plan om met pensioen te gaan? Dan kan je het beste je aandelen verkopen aan de nieuwe eigenaar. Zo krijg jij een leuke vergoeding en ben je ook niet meer de eigenaar van de bv. Die verkoop je dan namelijk.

De verplichte organisatiestructuur

Wanneer je van plan bent om een bv op te richten ben je aan een organisatiestructuur gebonden. Op die manier zijn de aandelen namelijk ook verdeeld. Er zijn twee verplichte organen binnen elke bv in Nederland. Je kan dan denken aan het bestuur en de aandeelhouders. Dat zijn de twee verplichte organen. De aandeelhouders hebben de meeste macht in een bv. Die maken dan ook de grootste beslissingen binnen de bv. De bestuurders voeren alleen de dagelijkse taken uit en hebben de leiding binnen het bedrijf. Wanneer er grote beslissingen gemaakt moeten worden zal het via de aandeelhouders gaan. Die mensen moeten namelijk de richting van het bedrijf bepalen.

De raad van commissarissen

Een bv kan naast de twee verplichte organen er ook voor kiezen om een raad van commissarissen te hebben. De raad van commissarissen houdt namelijk toezicht op het bestuur. Dit gebeurt vaak niet bij de kleinere bedrijven. Wanneer je aan een raad van commissarissen denkt moet je echt denken aan de grotere bedrijven in Nederland zoals Heineken, Shell, KLM en ook de grote voetbalclubs in Nederland hebben ook allemaal een raad van commissarissen. De aandeelhouders vinden namelijk dat er bij zulke grote bedrijven goede toezicht moet zijn op het bestuur. Daar mogen namelijk geen fouten gemaakt worden. Wanneer er wel fouten gemaakt worden bij zulke grote bedrijven heeft dit vaak ook grote gevolgen. Bij die fouten is er vaak ook veel geld in het spel wat weer kan resulteren in schulden of zelfs dat het bedrijf failliet gaat. Zoals we al eerder zeiden wil niemand dat, daarom zijn er meerdere ogen die over de schouders van de bestuurders meekijken.

Meer nieuws