👋 Jouw bedrijf ook zichtbaar op bedrijfsspeurders.nl? Profiteer in maart van 10% korting

3 september 2021

Zo bespaar jij op je zakelijke reiskosten

Als ondernemer ben je natuurlijk gek op besparen, maar hoe je dat precies? Dat lees je hier

Reis met NS zakelijk

Als je regelmatig voor zakelijke doeleinden met het openbaar vervoer reist, kan het dus verstandig zijn om een NS Business Card aan te vragen. Het aanvragen van deze kaart is ook nog eens gratis wanneer je een ZZP’er vent. Daarnaast betaal je voor het gebruik van de kaart ook geen maandelijkse kosten, je zit dus helemaal nergens aan vast. Er worden alleen kosten in rekening gebracht op het moment dat je de kaart daadwerkelijk gebruikt. Bij het reizen dus. Het maakt dus ook niet uit als je drie keer per jaar gebruik maakt van de trein of elke dag. Je betaalt alleen voor het reizen en niet voor de kaart zelf. Daarom zie je dat ook steeds meer bedrijven kiezen voor een NS Business Card. Puur omdat ze dan geen maandelijkse kosten hoeven te betalen. Tevens is het openbaar vervoer in Nederland zo goed geregeld dat je ook geen hoog parkeer geld hoeft te betalen en je kan ook nog eens overal komen. Dat is toch ideaal voor je werknemers of voor jou als ZZP’ers.

Maak gebruik van een tankpas

Maak jij regelmatig zakelijke ritten met de auto? Dan kan het lastig zijn om alle gemaakte reiskosten overzichtelijk te houden. In dat geval kan je er dan voor kiezen om gebruik te maken van een brandstof pas. Het grootste voordeel van een brandstofpas is dat elke transactie bij een tankstation wordt bijgehouden. Aan het eind van de maand ontvang je dan een goed overzichtelijk overzicht van de gemaakte brandstofkosten. Doordat elke transactie wordt bijgehouden hoef je niet aan het einde van de maand alle bonnetjes bij elkaar te zoeken, want geef toe. Daar hebben we allemaal een hekel aan.

Maak gebruik van een zakelijke fiets

Als je ervoor kiest om een zakelijk fiets aan te schaffen, dan zijn de fiscale regels net wat anders. Wanneer de aanschafprijs van de fiets hoger is dan €450,- exclusief btw, dan mag je gedurende 5 jaar elk jaar 1/5 deel van de aanschafprijs als kosten opvoeren in je boekhouding. Op het moment dat de aanschafprijs lager is dan €450 ex btw, dan mag je deze in één jaar volledig als kosten opvoeren. Tevens mag je de btw die bij aanschaf van de fiets moet betalen ook nog eens terugvragen bij de Belastingdienst. Kies je er ook voor om een fietsverzekering zakelijk af te gaan sluiten? Dan mag je dit ook fiscaal aftrekken. Wanneer jij of een van je werknemers de zakelijke fiets privé gaat gebruiken kan je hier ook geen kilometervergoeding uitbetalen. Hier heb je dan namelijk geen recht meer op. Je kan er ook voor kiezen om een leasefiets te nemen als zakelijke fiets. Alleen moet je hier wel bij opletten dat er sinds 1 januari 2020 nieuwe bijtellingsregels zijn voor zakelijke lease fietsen. Let hier dus goed op wanneer je een keuze gaat maken.

Meer nieuws